Neistina

Banja Luka nije glavni grad Republike Srpske

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milorad Kojić (SNSD) gostovao je 27.10.2023. u programu BHRT-a. Tom prilikom osvrnuo se na usvajanje zakona o sudovima BiH, pri čemu je iznio neistinitu tvrdnju.

Izvor: Facebook/Milorad Kojić

Govoreći o tome da bi sjedište Apelacionog odjela Suda BiH trebalo biti u Banjoj Luci, Kojić je ustvrdio:

Na kraju krajeva, Banja Luka je glavni grad Republike Srpske.

Milorad Kojić, 27.10.2023.

Podsjećamo, predstavnici koalicije na državnom nivou održali su 26.10.2023. sastanak na kojem se razgovaralo o zakonskim rješenjima iz 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Razgovaralo se, između ostalog, i o Sudu BiH. Stav SNSD-a jeste da sjedište Apelacionog odjela tog suda bude u Banjoj Luci, dok predstavnici koalicije iz Federacije BiH traže da to bude na nekoj drugoj lokaciji u Republici Srpskoj.

Kojićevu tvrdnju da je Banja Luka glavni grad Republike Srpske demantuje član 9. Ustava Republike Srpske, kojim je propisano da je Sarajevo glavni grad Republike Srpske.

Još od 2004. godine do danas bilo je pokušaja da se to promjeni te da glavni grad Republike Srpske bude Banja Luka, ali do toga nikada nije došlo. Istinomjer je o ovoj temi pisao u analizi Glavni grad RS nije Banjaluka, iako često čujemo drugačije.

Istinomjer je i ranije u nekoliko navrata slične tvrdnje zvaničnika/ca koji/e dolaze iz Republike Srpske ocjenjivao neistinitim (1, 2, 3, 4, 5), a među ovim zvaničnicima našao se i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

S obzirom na činjenicu da Banja Luka nije glavni grad Republike Srpske, već je to Sarajevo, Istinomjer tvrdnju Milorada Kojića ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!