Neutemeljeno

Kinkel i Juppé nisu bili posljednji ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić (SDA) komentarisao je u programu Hayat televizije 29. oktobra 2023. godine stanje diplomatije u BiH i svijetu, iznijevši pritom neutemeljenu tvrdnju o ministrima vanjskih poslova u pojedinim zemljama.

Screenshot: Hayat TV

Naime, Novalić je ustanovio da se “ne može sjetiti” puno ministara vanjskih poslova te da je posljednji nosilac ove funkcije u Njemačkoj bio Klaus Kinkel:

Diplomatija je postala služba koja izdaje pasoše, ne znam, sve te papire našoj dijaspori, ali lobiranje je postalo novi oblik diplomatije. Kad napregnete mozak, ne možete se sjetiti puno ministara vanjskih poslova. Iza Kinkela više i nema u Njemačkoj, ili Alaina Juppéa, ili šta ja znam. Amerika ga nikad nije ni imala.

Fadil Novalić, 29.10.2023.

Klaus Kinkel bio je ministar vanjskih poslova Njemačke od 1992. do 1998. godine. Ovu poziciju je nakon njega, suprotno Novalićevoj tvrdnji, do danas obnašalo još devet osoba. U pitanju su Joschka Fischer, Frank-Walter Steinmeier, Guido Westerwelle, Frank-Walter Steinmeier, Sigmar Gabriel, Heiko Maas te aktuelna ministrica Annalena Baerbock.

Novalić je spomenuo i Alaina Juppéa, bivšeg ministra vanjskih poslova Francuske. On je na ovoj poziciji bio od 1993. do 1995. godine, a naslijedili su ga Hervé de Charette, Hubert Védrine, Dominique de Villepin , Michel Barnier te, zaključno s 2007. godinom, Philippe Douste-Blazy. Od 2007. do 2012. godine ovo ministarstvo preinačeno je u Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova, od 2012. do 2017. godine postojalo je Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodnog razvoja, a od 2017. godine do danas nosi naziv Ministarstvo za Evropu i vanjske poslove.

Kada je riječ o Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), za koje je Novalić ustanovio da nikad nisu imale ministra vanjskih poslova, bitno je istaći da vanjsku politiku ove države provodi državni sekretar (State Secretary), što je pozicija ekvivalentna onoj ministra vanjskih poslova u većini zemalja. Prema Ustavu SAD-a, predsjednik države određuje vanjsku politiku, a državni sekretar, kojeg imenuje predsjednik uz savjet i saglasnost Senata, glavni je predsjednikov savjetnik za vanjske poslove. Sekretar provodi predsjednikovu vanjsku politiku preko Državnog sekretarijata (State Department) i Službe vanjskih poslova. Državni sekretarijat osnovan je 1789. godine upravo kao nasljednik Ministarstva vanjskih poslova.

Budući da Klaus Kinkel i Alain Juppé nisu bili posljednji ministri vanjskih poslova Njemačke, odnosno Francuske, tvrdnju Fadila Novalića Istinomjer ocjenjuje neutemeljenom.

(Isitnomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!