Neispunjeno

“Jedne subote” trebala je biti sjednica s novom većinom u Skupštini TK

Zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) i predsjednik SDBiH Tuzla Husein Tokić 11.10.2023. godine izjavio je da su u toku razgovori u vezi s formiranjem nove većine u tom zakonodavnom tijelu te je najavio i skoro formiranje nove Vlade TK.

Izvor: SDBiH

“Okosnica nove većine su stranke Trojke predvođene SDP-om, PDA i SDBiH”, izjavio je tom prilikom Tokić te potvrdio da će navedene stranke formirati novu stabilnu većinu.

Oko toga će se okupiti još jedan broj zastupnika iz aktuelne većine te će oni najvjerovatnije djelovati u bloku skupa s nama Socijaldemokratima i Jakubom Suljkanovićem koji je veoma blizak našoj politici. Mi smo u odmaklim razgovorima vezano za izradu programa za uspostavu nove skupštinske većine i nove Vlade Tuzlanskog kantona. U tom pravcu, mogu potvrditi da ćemo imati stabilnu većinu, odnosno dovoljan broj ruku kojima ćemo svoje namjere provesti do kraja.

Husein Tokić, 11.10.2023.

Kako je za portal Klix.ba tom prilikom Tokić najavio, smjena aktuelne Vlade TK mogla bi uslijediti u narednih sedam ili osam dana.

Sjednica Skupštine TK hitnog karaktera održana je 30.10.2023. godine tokom koje na dnevnom redu nije bilo rasprave o novoj većini. Na navedenoj sjenici aktuelna većina je, između ostalog, usvojila izmjene i dopune budžeta TK za 2023. godinu.

Nakon navedene sjednice, a povodom najave o formiranju nove većine, oglasio se predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić. Izjavivši da je sve bilo spremno, Hadžić je ustvrdio da je aktuelna većina, djelujući “iz sjene”, promijenila mišljenje jednog od zastupnika.

Mi smo željeli napraviti većinu koja neće biti ucjenjivana od pojedinih zastupnika, kao što je to trenutno, već se strateški opredijeliti onome što želimo napraviti. To smo priveli kraju, jedne subote smo željeli održati sjednicu skupštine, ali su oni iz sjene promijenili razmišljanje jednog od zastupnika koji je u petak promijenio mišljenje te sjednica nije zakazana.

Dževad Hadžić, 30.10.2023.

S obzirom na to da se na posljednjoj održanoj sjednici Skupštine TK na dnevnom redu nije našla tema u vezi s uspostavom nove skupštinske većine i s obzirom na potvrdu Dževada Hadžića da nova većina ne postoji, Istinomjer obećanje Huseina Tokića o formiranju nove većine u tom zakonodavnom tijelu, te time i nove Vlade TK, ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!