Analize

Pregovori u hotelu, rezultati online ankete i najava izmjena u strukturi Ustavnog suda BiH

Osim nedosljednih stavova i neutemeljenih tvrdnji, Istinomjer je tokom protekle sedmice zabilježio i dva neispunjena obećanja, ali i progres na ispunjenju nekolicine predizbornih obećanja na nivou Vijeća ministara BiH i na lokalnom nivou.

Nakon što je predsjednik RS Milorad Dodik najavio upućivanje Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH koji bi sadržavao slične odredbe koje su upućene u parlamentarnu proceduru krajem 2015. godine, Istinomjer se u analizi “Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH: Drugi pokušaj” osvrnuo na prijašnji i aktuelni prijedlog zakona. Najavljene izmjene podrazumijevale bi promjene u sastavu Suda, kao i to da sudije Ustavnog suda BiH moraju biti pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda. Ipak, treba podsjetiti na to da Ustav Bosne i Hercegovine ne predviđa da sudije Ustavnog suda budu pripadnici jednog od konstitutivnih naroda, a i sam je sastav Ustavnog suda utvrđen Ustavom BiH te bi bilo potrebno izvršiti izmjene Ustava kako bi najavljeni prijedlog zakona mogao biti usvojen. Za identičan prijedlog iz 2015. godine Ustavnopravna komisija oba doma PSBiH utvrdila je da je neusaglašen s Ustavom i pravnim sistemom BiH te je, s tim u vezi, zakonodavni postupak obustavljen 2016. godine.

Nakon što je Gradsko vijeće Grada Sarajeva jednoglasno usvojilo odluku o obustavi projekcija na fasadi zgrade Vijećnice, osim za dane važne za državu BiH i grad, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić zahvalila je portalu Klix na anketi koju je proveo i prema kojoj je, kako je navela, više od 80% građana podržalo odluku da se obustave projekcije. Ipak, s obzirom na činjenicu da online ankete nisu adekvatno mjerilo stava javnosti te da bi tačnije bilo reći da 84% čitatelja/ki članka portala Klix podržava usvojenu odluku, Istinomjer je ovu tvrdnju gradonačelnice Sarajeva ocijenio kao neutemeljenu.

Iako su tvrdili da će se o državnim pitanjima pregovarati u institucijama BiH, lideri SDP-a BiH, NiP-a i Naše stranke sastanak s koalicionim partnerima održali su u hotelu u Konjicu. Shodno navedenom, stavove Edina Forte, Nermina Nikšića i Elmedina Konakovića o važnosti donošenja odluka u državnim institucijama Istinomjer je ocijenio nedosljednim u tekstu “Pregovori iz kafana premješteni u hotele”.

Kada su u pitanju prošlosedmične najave, Istinomjer prati najavu Gradske uprave Mostar da će projekt revitalizacije rekreacijskog područja Buna/Bunica početi krajem ljeta ove godine, a biti okončan do aprila naredne godine.

Prema najavi ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Adnana Štete, uskoro bi trebala započeti izgradnja raskrsnice i dva nova tramvajska stajališta u naselju Bulevar.

Tokom prethodne sedmice Istinomjer je zabilježio i dva neispunjena obećanja te jedno na kojem su započele određene aktivnosti u cilju realizacije datog obećanja.

Prvo neispunjeno obećanje odnosilo na izgradnju HE “Mrsovo”, koja nije započela u najavljenom roku, a ovo obećanje dao je sredinom juna Milorad Dodik.

Drugo neispunjeno obećanje jeste obećanje premijera Republike Srpske Radovana Viškovića o izradi socijalne karta RS do kraja juna 2023. godine.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto početkom marta ove godine podsjetio je da su istekli rokovi za digitalizaciju televizijskog signala, ali i najavio konkretne korake koji će do kraja godine biti preduzeti u okviru procesa digitalizacije televizijskog signala u BiH. U vezi s tim, u okviru rada Vijeća ministara BiH, tokom juna 2023. godine poduzete su konkretne aktivnosti, zbog čega je ovo obećanje dobilo ocjenu radi se na tome.

Istinomjer je tokom protekle sedmice zabilježio i niz aktivnosti u cilju realizacije predizbornih obećanja koja pratimo na nivou Vijeća ministara BiH. Tako je zabilježen progres na obećanjima koja se tiču saradnje s Hrvatskom na protupožarnoj zaštiti, racionalizacije funkcija javne uprave, prodaje i/ili razmjene besperspektivne imovine u inostranstvu, razvijanja međunarodne saradnje na području borbe protiv korupcije te unapređenja kvaliteta zraka u Federaciji BiH (1, 2).

Kada je u pitanju lokalni nivo, Istinomjer je zabilježio aktivnosti na realizaciji obećanja u Općini Neum koje se tiče unapređenja turističkog sadržaja, te je ovo obećanje ocijenjeno kao započeto.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!