Započeto

Prodaja i/ili razmjena besperspektivne imovine u inostranstvu

Partije: SDP | Oblasti: Spoljna politika

Vođenje aktivnih bilateralnih pregovora s državama u kojim postoje objekti u vlasništvu Bosne i Hercegovine s ciljem prodaje besperspektivne imovine i/ili razmjene za objekte koji mogu služiti potrebama mreže DKP-a.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata Vijeće ministara BiH provodilo je određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Tokom 2023. godine, Vijeće ministara BiH provodilo je određene aktivnosti s ciljem rješavanja problema besperspektivne imovine BiH u inostranstvu, te je pored ostalog donesena i Odluka o imenovanju članova zajedničkih tijela i članova Pregovaračkog tima za provođenje Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Izvor: Vijeće ministara BiH

U okviru Programa rada Vijeća ministara BiH za 2023. godinu usvojenog u martu 2023. godine, planirana je aktivnost na unapređenju rada Ministarstva vanjskih poslova BiH kroz preuzimanje objekata dobivenih sukcesijom te osiguranje propisanih standarda za rad. 

U okviru navedenog dokumenta donesene su i odluke o odobravanju višegodišnjeg kapitalnog projekata – kupovina, rekonstrukcija i opremanje objekta za DKP BiH u Ljubljani,  Madridu, Budimpešti, Skoplju, Rimu/Vatikanu i Brazilu. 

Na 3. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, održanoj 28.3.2023. godine, usvojen je Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Praćenje realizacije preporuka revizije učinka ‘Upravljanje imovinom i troškovima smještaja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u BiH'”, a na 9. redovnoj sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 12.4.2023. godine, usvojena je Informacija Ministarstva finansija i trezora o provedbi Sporazuma o pitanjima sukcesije. 

Vijeće ministara BiH tom prilikom dalo je podršku Pregovaračkom timu za Aneks C Sporazuma (finansijska potraživanja i dugovanja) kako bi se postigla saglasnost oko raspodjele preostalih potraživanja bivše SFRJ. 

Na 15. sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 14.6.2023. godine, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donesena je Odluka o imenovanju članova zajedničkih tijela i članova Pregovaračkog tima za provođenje Sporazuma o pitanjima sukcesije kojom je, kako je navedeno, omogućen nastavak provedbe aktivnosti iz Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Krajem istog mjeseca održana je zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske na kojoj je ukazano na problem sa kojim se susreću građani i druga pravna lica, ali i država BiH, zbog Zakona o raspolaganju državnom imovinom, kojeg je 2018. godine donio Hrvatski sabor, te iskazana spremnost obje strane za pronalazak rješenja. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!