Neispunjeno

Izgradnja HE “Mrsovo” nije započela u najavljenom roku

Na pres-konferenciji 15.6.2023. godine predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) govorio je, između ostalog, o investicijama i infrastrukturnim projektima u ovom entitetu te najavio rokove za početak njihove izgradnje.

Izvor: Facebook / Milorad Dodik
Izvor: Facebook / Milorad Dodik

Govoreći o planiranim hidroelektranama, Dodik je pozvao novinarke i novinare na početak izgradnje hidroelektrane Mrsovo “za desetak dana”, kao i na početak izgradnje hidroelektrane “Gornji horizonti” u narednih “desetak ili manje dana”.

Da vas pozovem za desetak dana, ne znam koji tačno će datum biti, bićete upoznati, na početak izgradnje hidroelektrane “Mrsovo” u Rudom. A nakon toga, sljedećih desetak ili manje dana, da vas pozovem na početak izgradnje hidroelektrane “Gornji horizonti” na prostoru opštine Nevesinje.

Milorad Dodik, 15.6.2023.

Ista vijest objavljena je i na web stranici Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) i na službenoj Facebook stranici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Podsjećamo, izgradnja hidroelektrane “Mrsovo” nalazila se u predizbornim obećanjima Vlade Republike Srpske (RS) u mandatu 2018–2022. godina, a na kraju mandata ovo je obećanje ocijenjeno neispunjenim.

Kamen temeljac postavljen je 2014. godine te je izgradnja imala stagnaciju do danas, i tada je završetak radova najavljivan za 2019. godinu.

Iako je u junu 2020. godine Vlada RS produžila koncesiju za “Comsar Energy Hydro” d.o.o., odnosno donijela rješenje kojim je koncesija za HE “Mrsovo”produžena za 20 godina nakon isteka prvobitnog koncesionog roka od 30 godina, te iako se hidroelektrana “Mrsovo” nalazila u Programu javnih investicija 2020–2022, izgradnja ove hidroelektrane još uvijek nije započela.

U intervjuu za RTRS 26.6.2023. godine, Dodik je najavio novi rok za početak izgradnje HE “Mrsovo”:

Za desetak, petnaest ili dvadeset dana, ali svakako u narednih mjesec, počet ćemo radove na izgradnji hidroelektrane “Mrsovo” kod Rudog, i to je nešto što je isto vlasništvo Republike Srpske, i Republika Srpska je našla sposobnost da to radi.

Milorad Dodik, 26.6.2023.

S obzirom na to izgradnja HE “Mrsovo” još uvijek nije započela, Istinomjer ovo obećanje Milorada Dodika ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!