Započeto

Saradnja s Hrvatskom na protupožarnoj zaštiti

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Spoljna politika

Posebna pozornost posvetit će se učinkovitom sustavu protupožarne zaštite uz punu suradnju sa susjednom Republikom Hrvatskom pri realizaciji projekata iz te domene.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata Vijeće ministara BiH provodilo je određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Na trećoj zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, održanoj u Zagrebu 20.6.2023. godine, među 32 tačke dnevnog reda iz osam oblasti našla se i ona koje se odnosila na upravljanje granicama, migracijama i civilnu zaštitu.

Izvor: Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK

U okviru saradnje na području civilne zaštite, u izvještaju sa sjednice navodi se da Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara BiH, podupiru jačanje uzajamnih odnosa i produbljivanje saradnje na području civilne zaštite prenošenjem i razmjenom stručnih znanja, dobrih praksi i naučenih lekcija u organizaciji operativnih snaga sistema civilne zaštite Republike Hrvatske u postupanjima prilikom prirodnih katastrofa i požara.

Naglašeno je da je, kao i do sada, Vlada Republike Hrvatske spremna pružiti nužnu pomoć BiH za borbu protiv požara u ljetnom periodu.

Na sjednici održanoj 12.3.2024. godine Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o imenovanju predstavnika BiH u Stalnu mješovitu komisiju za provođenje zadataka utvrđenih bilateralnim sporazumima između Vijeća ministara BiH i vlada Republike Hrvatske, Republike Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Republike Slovenije i Republike Srbije o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa. Za predsjedavajućeg Komisije imenovan je Samir Agić.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!