Neispunjeno

Socijalna karta RS nije izrađena do kraja juna 2023. godine

Govoreći u kontekstu prvih sto dana rada izvršne vlasti u Republici Srpskoj, premijer tog entiteta Radovan Višković krajem februara ove godine najavio je uspostavljanje socijalne karte kao jedinstvenog registra koji bi trebalo da sadrži podatke o socijalno-ekonomskom statusu lica korisnika prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite.

Izvor: Vlada RS

Podsjetivši tom prilikom da je na tu temu govorio i u svom ekspozeu, Višković je ustvrdio da će izrada socijalne karte RS biti završena do kraja juna ove godine.

Socijalna karta je nešto što je zaista potrebno. To sam u ekspozeu i rekao. U januaru je formiran tim koji radi na izradi socijalne karte i naša želja je da to bude završeno do kraja juna. Na čelu tima je ministar Alen Šeranić.

Radovan Višković, 26.2.2023.

Vlada RS je na 7. redovnoj sjednici održanoj u Banjaluci 9.2.2023. godine usvojila Informaciju o pokretanju projekta izrade socijalne karte RS.

Kako je tom prilikom navedeno, cilj je projekta uspostavljanje socijalne karte kao jedinstvenog informacionog sistema – registra koji bi trebalo da sadrži podatke o socijalno-ekonomskom statusu lica korisnika prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite.

Razvojem informacionog sistema, registra socijalne karte, kao i donošenjem zakona o socijalnoj karti, naglašeno je, uspostavili bi se baza socijalno-ekonomskog statusa pojedinca korisnika određenog prava i s njim povezanih lica, način objedinjavanja, sadržina, korištenje i čuvanje podataka te formiranje i prosljeđivanje notifikacija s drugim informacionim sistemima.

Predviđeno je da bi projekat izrade socijalne karte RS trebao biti realizovan kroz tri faze, i to fazu analize postojećeg stanja u oblastima relevantnim za izradu socijalne karte i izradu prijedloga projektnog zadatka tehničkog rješenja, fazu uspostavljanja interoperabilnog informacionog sistema za socijalnu kartu te fazu automatizovanog provođenja upravnih postupaka u informacionom sistemu za socijalnu kartu.

Po izradi prijedloga projektnog zadatka – prijedloga tehničkog rješenja – uporedo s drugom fazom planiran je i završetak nacrta zakona o socijalnoj karti, a resorna ministarstva dobila su svoja zaduženja u cilju realizacije projekta te je Ministarstvu finansija RS naloženo da obezbijedi finansijska sredstva.

Ministarstvu finansija RS da obezbijedi finansijska sredstva u iznosu od 250.000,00 KM bez PDV-a za izradu prijedloga projektnog zadatka. Zadužuju se svi organi nadležni u oblastima relevantnim za izradu socijalne karte da, u svrhu efikasne realizacije projekta, obezbijede i dostave potrebne informacije koje se odnose na provođenje upravnih postupaka u njihovoj nadležnosti, kao i da omoguće uvid u registre i baze podataka iz njihove nadležnosti.

Vlada RS, 9.2.2023.

Početkom juna, za portal Glas Srpske iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS navedeno je šta je do tog momenta urađeno po pitanju izrade socijalne karte tog entiteta te je, pored ostalog, potvrđeno i da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite prikupilo povratne informacije o registrima kojima raspolažu organi, a koji posjeduju podatke relevantne za izradu socijalne karte.

Naglašeno je i da je uspostavljanje socijalne karte obiman i složen posao, ali i da će njena izrada omogućiti praćenje efekata mjera u sistemu socijalne zaštite i drugim sistemima, kao i bolje planiranje, ravnopravniju raspodjelu i usmjeravanje sredstava onima kojima je najpotrebnije.

U međuvremenu, 26.6.2023. godine, Istinomjer je na e-mail adrese Vlade RS i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS uputio molbu da nam se dostave informacije da li će projekat biti realizovan u toku ovog mjeseca, ali do momenta pisanja ovog teksta odgovor nismo dobili. Također, na zvaničnim stranicama Vlade RS i resornog ministarstva nije moguće pronaći informaciju o trenutnom statusu projekta niti o tome da je on okončan u navedenom roku.

Ovim Istinomjer obećanje Radovana Viškovića da će izrada socijalne karte Republike Srpske biti okončana do kraja juna 2023. godine ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!