Započeto

Unapređenje turističkog sadržaja

Opštine: Neum

Unapređenje turističkog sadržaja Neuma i iniciranje povratka prihoda od boravišne pristojbe na općinsku razinu.

Obrazloženje

U toku prve godine mandata vršene su aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH Neum za Lokalne izbore 2020. godine

Načelnik Općine Neum Dragan Jurković je krajem aprila 2023. godine izjavio da je formiranje turističke zajednice ove općine u toku te da bi trebalo biti završeno do početka turističke sezone. Konstituirajuća i izborna sjednica, na kojoj je za predsjednika TZ Neum izabran Mato Matuško, održana je 29.5.2023. godine.

Izvor: Neum.online
Izvor: Neum.online

I ove godine, treću godinu zaredom, realizuje se manifestacija “Neumsko ljeto 2023” koja, pored zabavnog sadržaja koji se nudi, okuplja i ugledne goste iz društvenog, ekonomskog i političkog života BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Za 2.7.2023. godine najavljeno je i održavanje druge smotre mažoretkinja koja se oganizuje u sklopu manifestacije “Neumsko ljeto” uz pomoć Općine Neum. Na smotri će sudjelovati mažoretkinje iz Neuma, Livna, Ljubuškog, Dubrovnika i Kaštela.

Konstituirajuća i izborna sjednica Turističke zajednice Neum, na kojoj je za predsjednika izabran Mato Matuško, održana je 29.5.2023. godine, kao što je prethodno najavio načelnik Općine Neum Dragan Jurković.

Mi smo još uvijek u formiranju Turističke zajednice, nadamo se negdje do početka one glavne sezone da ćemo imati formiranu Turističku zajednicu, da ćemo moći i kontrolirati, odnosno na nekakav način znati koliko je to broj gostiju u Neumu u određenom razdobolju, i sigurno da ćemo kroz Turističku zajednicu razvijati i samu Općinu Neum.

Dragan Jurković, 23.4.2023.

Prethodno su, u toku mandata načelnika Jurkovića, održane razne kulturno-umjetničke manifestacije u općini Neum.

Sredinom juna 2021. godine otvorena je nova turistička sezona u ovoj općini, kao i manifestacija “Neumsko ljeto 2021”. Kako je kazao načelnik Jurković, otvaranjem turističke sezone i “Neumskog ljeta 2021” napravljen je prvi korak u inkluzivnom planu kojim se Neum želi otvoriti van granica općine, u svim segmentima privrede i na svim nivoima saradnje. Otvorenju manifestacije prisustvovali su mnogi zvaničnici iz političkog, diplomatskog i javnog života naše zemlje. Također, načelnik Jurković objasnio je da je “Neumsko ljeto 2021” dio projekta “Visit Neum”. U okviru “Neumskog ljeta”, u junu 2021. godine održana je XXII Umjetnička kolonija u Neumu.

“Neumsko ljeto” održano je i u junu 2022. godine.

Od 17. do 19. decembra 2021. godine održan je Advent 2021. na prostoru spomen-obilježja kod križa. Ova manifestacija otvorena je i u 2022. godini

Krajem juna 2021. godine u Hutovu je održana još jedna kulturno-zabavna manifestacija pod nazivom “Ivanjski Krijesovi” povodom proslave svetog Ivana Krstitelja.

Općina Neum bila je pokrovitelj manifestacije “Večer hrvatskog folklora” pod nazivom “Oj, kamenu rodni moj”, koja je održana krajem augusta 2021. godine. Također, u okviru “Neumskog ljeta”, krajem augusta 2021. godine održan je Međunarodni festival podvodnog filma Neum 2021.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!