Započeto

Razvijanje međunarodne suradnje na području borbe protiv korupcije

Partije: SDP | Oblasti: Pravna država

Razvijanje međunarodne suradnje na području borbe protiv korupcije.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vijeće ministara BiH provodilo je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Bosna i Hercegovina uspostavila je punu saradnju s EUROPOL-om 22.6.2023. godine otvaranjem novih prostorija Zajedničke kontakt-tačke BiH u zgradi prijateljstva Grčke i Bosne i Hercegovine, u kojoj se nalazi Ministarstvo sigurnosti BiH.

Izvor: Ministarstvo sigurnosti BiH

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva, riječ je o važnoj prekretnici za Bosnu i Hercegovinu koja omogućava direktnu saradnju između EUROPOL-a i svih agencija za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini, kao i raspoređivanje bh. oficira za vezu u EUROPOL-u u Haagu.

Iz Ministarstva dodaju da će direktna saradnja s EUROPOL-om uveliko doprinijeti naporima BiH u jačanju prevencije i borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, što je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Kontakt-tačku otvorili su ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić i zamjenik generalnog direktora Generalnog direktorata za migracije i unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Olivier Onidi.

Uspostavljanjem pune saradnje s EUROPOL-om, organi za provođenje zakona u BiH imat će potpun pristup analitičkim alatima i bazama podataka EUROPOL-a, što će agencijama za provođenje zakona u EU i BiH olakšati razmjenu vrijednih operativnih informacija.

Pored toga, Vijeće ministara je na sjednici održanoj 11.5.2023. godine utvrdilo Prijedlog osnova i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora i zaključivanje ugovora između EU i BiH o pravnoj saradnji u krivičnim stvarima između Agencije EU za saradnju u krivičnom pravosuđu (EUROJUST) i nadležnih tijela BiH.

Ovaj ugovor fokusiran je na poboljšanje pravosudne saradnje između EUROJUST-a i nadležnih tijela BiH u borbi protiv teškog kriminala, a iz Vijeća ministara saopćeno je da zaključivanje ugovora predstavlja snažan iskorak BiH u jačanju prevencije i borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, nakon dobivanja kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Na 29. sjednici održanoj 20.11.2023. godine Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o imenovanju Radne grupe za izradu Strategije za borbu protiv korupcije 2024. – 2028. i pratećeg akcijskog plana za njenu provedbu u ovom periodu, uz prihvaćenu korekciju na sjednici.  Zadatak Radne grupe je da izradi nacrt Strategije u roku od četiri mjeseca od dana donošenja ove odluke te istu dostavi VM BiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!