Započeto

Korištenje prirodnih resursa i okolišna politika

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Ekonomija

U svrhu zaštite prirodnih resursa, nužno je provoditi javne politike usmjerene na korištenje prirodnih resursa i usluga ekosustava u skladu s biološkom produktivnošću i nosivim kapacitetom okoliša. Očuvanje jedinstvenog prirodnog nasljeđa osnova je dugoročnog, održivog razvitka Bosne i Hercegovine. Kao snažni zagovaratelji europskog puta BiH, u obvezi smo dati poseban zamah okolišnoj politici, s obzirom na to da su pitanja okoliša među važnijim i zahtjevnijim pregovaračkim poglavljima u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata 2022-2026, Vijeće ministara BiH provodilo je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Na svojoj 3. sjednici, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Strategiju prilagođavanja klimatskim promjenama i niskoemisijskog razvoja Bosne i Hercegovine za period 2020–2030. godina, koja predstavlja sveobuhvatan sistemski okvir za rješavanje izazova klimatskih promjena s kojima se BiH suočava.

Opći cilj Strategije jeste da BiH do 2030. postane održiva i napredna zelena ekonomija, za koju se očekuje povećanje otpornosti na klimatsku varijabilnost i klimatske promjene, pri čemu će se osigurati ostvarivanje razvojnih ciljeva. 

Na 16. sjednici održanoj 26.6.2023. godine Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdilo Prijedlog sporazuma o kreditu o projektu unapređenja kvalitete zraka između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), vrijedan 50 miliona američkih dolara. Cijevi projekta su jačanje monitoringa i upravljanja kvalitetom zraka i smanjenje emisije zagađujućih tvari koje potiču оd grijanja domaćinstava i iz transportnog sektora u FBiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!