Započeto

Korištenje prirodnih resursa i okolišna politika

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Ekonomija

U svrhu zaštite prirodnih resursa, nužno je provoditi javne politike usmjerene na korištenje prirodnih resursa i usluga ekosustava u skladu s biološkom produktivnošću i nosivim kapacitetom okoliša. Očuvanje jedinstvenog prirodnog nasljeđa osnova je dugoročnog, održivog razvitka Bosne i Hercegovine. Kao snažni zagovaratelji europskog puta BiH, u obvezi smo dati poseban zamah okolišnoj politici, s obzirom na to da su pitanja okoliša među važnijim i zahtjevnijim pregovaračkim poglavljima u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Vijeće ministara BiH podržalo je 26.6.2023. prijedlog odluke o zaduženju kod IBRD-a od 50 miliona američkih dolara za projekt unapređenja kvaliteta zraka u Federaciji BiH.

Izvor: FENA

Na svojoj 3. sjednici, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Strategiju prilagođavanja klimatskim promjenama i niskoemisijskog razvoja Bosne i Hercegovine za period 2020–2030. godina, koja predstavlja sveobuhvatan sistemski okvir za rješavanje izazova klimatskih promjena s kojima se BiH suočava.

Usvajanje Strategije predstavlja važan korak ka održivoj “zelenoj ekonomiji” u BiH i olakšava dobivanje međunarodne podrške za provedbu daljnjih aktivnosti u ovoj oblasti. Primarno, Strategija donosi analizu utjecaja klimatskih promjena u BiH te njihov utjecaj na ključne sektore, kao što su poljoprivreda, upravljanje vodama, šumarstvo i šumski resursi, bioraznolikost i osjetljivi ekosistemi, turizam i zdravlje stanovništva. Opći cilj Strategije jeste da BiH do 2030. postane održiva i napredna zelena ekonomija, za koju se očekuje povećanje otpornosti na klimatsku varijabilnost i klimatske promjene, pri čemu će se osigurati ostvarivanje razvojnih ciljeva. Osim toga, cilj Strategije u području niskoemisijskog razvoja jeste suzbijanje trenda porasta emisija stakleničkih plinova i značajno smanjenje emisija do 2030. godine, uz istovremeni ekonomski rast.

Na 16. sjednici održanoj 26.6.2023. godine Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdilo Prijedlog sporazuma o kreditu o projektu unapređenja kvalitete zraka između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), vrijedan 50 miliona američkih dolara. Cijevi projekta su jačanje monitoringa i upravljanja kvalitetom zraka i smanjenje emisije zagađujućih tvari koje potiču оd grijanja domaćinstava i iz transportnog sektora u FBiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!