Neutemeljeno

Gradonačelnica Sarajeva i online anketa

Nakon što je Gradsko vijeće jednoglasno usvojilo odluku o obustavi projekcija na fasadi zgrade Vijećnice, osim za dane važne za državu BiH i grad, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić na svom Facebook profilu zahvalila je sugrađanima/kama na podršci.

Izvor: Facebook profil

Tom prilikom Karić je zahvalila i portalu Klix na anketi koju je proveo i prema kojoj je, kako je navela, više od 80% građana podržalo odluku da se obustave projekcije.

Hvala Klix.ba na anketi, preko 80% građana smatra ovaj potez ispravnim.

Benjamina Karić, 26.6.2023.

Online anketa koju gradonačelnica spominje i na kojoj zahvaljuje objavljena je u okviru članka kojim je Klix informisao javnost da je Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo odluku kojom se obustavljaju projekcije na fasadi zgrade Vijećnice. To znači da su svoj stav na pitanje “Kako komentarišete prijedlog da se zabrani većina projekcija na zgradi sarajevske Vijećnice?” dali čitatelji/ke tog članka.

U trenutku pripreme ove analize u anketi su zabilježena 9.082 glas, od čega se 84% odnosi na opciju “podržavam” i 16% na opciju “ne podržavam”.

Razlog zbog kojeg nije navedeno da su glasale 9.082 osobe, već da su zabilježena 9.082 glasa, nalazi se u činjenici da smo isprobali da li je moguće s jednog uređaja, u našem slučaju računara, glasati više puta.

Sa četiri različita web preglednika na istom računaru glasali smo četiri puta – po dva puta za svaku opciju – da ne bismo poremetili finalni rezultat. Dakle, moguće je glasati više puta s jednog uređaja, i to bez korištenja VPN-a.

Da rezultati online anketa na Klixu nisu validan pokazatelj mišljenja javnosti, pokazao je i sam portal Klix, kada je u decembru 2021. godine pokrenuo 24-satnu anketu u kojoj se ispitivalo zadovoljstvo radom načelnika četiri sarajevske općine. Kasnijom analizom utvrđeno je da su pojedini načelnici dobili veliki broj glasova iz Bugarske, Meksika, Brazila, s Tajvana itd.

Iako je u tadašnjem članku navedeno da se sa svakog uređaja može glasati samo jednom, mi smo s jednog uređaja uspjeli poslati četiri glasa, tri više nego što bi trebalo biti moguće.

Pored činjenice da online ankete ne predstavljaju reprezentativne rezultate mišljenja javnosti, ova anketa bila je dio članka, tako da bi tačnije bilo reći da 84% čitatelja/ki članka portala Klix podržava usvojenu odluku.

S obzirom na to da online ankete nisu adekvatno mjerilo stava javnosti, kako smo i demonstrirali glasajući više puta, tvrdnju Benjamine Karić da je 80% građana podržalo njen prijedlog ocjenjujemo neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!