Predložena stopa doprinosa od 32,5 odsto bila bi “najniža u okruženju”?

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je održana 9. oktobra tekuće godine razmatrani su, između ostalog, i Prijedlozi zakona o doprinosima i zakona o porezu na dohodak, uz popratne zakone o računovodstvu i registru finansijskih izvještaja. Predloženi zakoni su proteklih dana predmet polemike, kako među federalnim parlamentarcima tako i među radnicima te poslodavcima.

Pokušavajući opravdati ove prijedloge resornog ministarstva i Vlade Federacije BiH, ministrica finansija, Jelka Milićević izjavila je kako bi ovi zakoni stvorili “bolje poslovno okruženje” te istakla sljedeće:

Smatram da ćemo zaštititi sve korisnike vanproračunskih fondova, da nećemo ugroziti proračune kantona i općina. Svi imamo svoju priču, ovih dana puno sastančimo, analiziramo i uvjeravamo se da je ovo jedno dobro i održivo rješenje. Maksimalistički zahtjevi su bili od poslodavaca. Predložena stopa doprinosa od 32,5 posto trenutno je najniža stopa u okruženju.

Jelka Milićević, 09.10.2019.

Podsjećamo, predložene izmjene predviđaju smanjenje zbirne stope doprinosa sa sadašnjih “41,5 sa bruto iznosa na 32,5 posto”. Ukoliko predložene izmjena zakona dobiju potrebnu podršku zastupnika i stupe na snagu 1. januara 2020. godine, Federacija BiH će zaista imati najnižu stopu doprinosa, kako je to ustvrdila ministrica Milićević.

Naime, iako u regionu najnižu zbirnu stopu doprinosa na bruto platu ima Sjeverna Makedonija, i ona iznosi 27%, kada su upitanju države sa koijma BiH graniči, zbirna stopa doprinosa na bruto platu je veća od 32,5%. Tako u Repubilici Hrvatskoj ona iznosi 36,5%, u Srbiji 37,5% a u Crnoj Gori 34,5%.

Pregled zbirnih stopa doprinosa na bruto platu u okruženju

Obzirom da, kada je naše najbliže okruženje u pitanju, skoro sve države imaju višu stopu doprinosa od 32,5%, Jelka Milićević za svoju izjavu od Istinomjera dobija ocjenu poluistina.

 

(Istinomjer.ba)

15 raseljenih i izbjeglih porodica u Bileći dobilo krov nad glavom

Početkom marta 2018. godine ozvaničen je početak realizacije projekta izgradnje stambene zgrade za 15 porodica...

Radovi na poddionici Buna-Počitelj odvijaju se “zadovoljavajućom dinamikom”

Polovinom maja 2018. godine, od strane Adnana Terzića, direktora JP Autoceste d.o.o. Mostar kao investitora, direktora Hering d.d. Široki Brijeg, Ladislava Bevande kao izvođača radova, te Denisa...Jedinstvene “beskontaktne kartice” i “elektronski čitači” još uvijek nisu u primjeni

Vlada Kantona Sarajevo je 29. marta ove godine, na prijedlog Ministarstva saobraćaja, donijela zaključak kojim je obavezala KJKP Gras i Centrotrans - Eurolines da omoguće korisnicima prevoza...