Poluistina

Predložena stopa doprinosa od 32,5 odsto bila bi “najniža u okruženju”?

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je održana 9. oktobra tekuće godine razmatrani su, između ostalog, i Prijedlozi zakona o doprinosima i zakona o porezu na dohodak, uz popratne zakone o računovodstvu i registru finansijskih izvještaja. Predloženi zakoni su proteklih dana predmet polemike, kako među federalnim parlamentarcima tako i među radnicima te poslodavcima.

Pokušavajući opravdati ove prijedloge resornog ministarstva i Vlade Federacije BiH, ministrica finansija, Jelka Milićević izjavila je kako bi ovi zakoni stvorili “bolje poslovno okruženje” te istakla sljedeće:

Smatram da ćemo zaštititi sve korisnike vanproračunskih fondova, da nećemo ugroziti proračune kantona i općina. Svi imamo svoju priču, ovih dana puno sastančimo, analiziramo i uvjeravamo se da je ovo jedno dobro i održivo rješenje. Maksimalistički zahtjevi su bili od poslodavaca. Predložena stopa doprinosa od 32,5 posto trenutno je najniža stopa u okruženju.

Jelka Milićević, 09.10.2019.

Podsjećamo, predložene izmjene predviđaju smanjenje zbirne stope doprinosa sa sadašnjih “41,5 sa bruto iznosa na 32,5 posto”. Ukoliko predložene izmjena zakona dobiju potrebnu podršku zastupnika i stupe na snagu 1. januara 2020. godine, Federacija BiH će zaista imati najnižu stopu doprinosa, kako je to ustvrdila ministrica Milićević.

Naime, iako u regionu najnižu zbirnu stopu doprinosa na bruto platu ima Sjeverna Makedonija, i ona iznosi 27%, kada su upitanju države sa koijma BiH graniči, zbirna stopa doprinosa na bruto platu je veća od 32,5%. Tako u Repubilici Hrvatskoj ona iznosi 36,5%, u Srbiji 37,5% a u Crnoj Gori 34,5%.

Pregled zbirnih stopa doprinosa na bruto platu u okruženju

Obzirom da, kada je naše najbliže okruženje u pitanju, skoro sve države imaju višu stopu doprinosa od 32,5%, Jelka Milićević za svoju izjavu od Istinomjera dobija ocjenu poluistina.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!