Ispunjeno

Dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak objavljena u Službenim novinama FBiH

U cilju ublažavanja ekonomskih posljedica u BiH nakon pojave koronavirusa i stanja nastalog s tim u vezi, zamjenica premijera Federacije BiH i ministrica finansija, Jelka Milićević izjavila je da se radi na pripremi materijala koji bi što skorije trebao biti i objavljen u Službenim novinama Federacije BiH.

U skladu sa ranije usvojenim preporukama Vlade Federacije BiH u pitanju je dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

Radi se samo o dijelu iz prvog seta mjera za ublažavanje posljedica na privredu. Drugi dio se odnosi na reprogramiranje kreditnih obaveza pravnih i fizičkih osoba i formiranje povoljnih kreditnih linija za tekuće poslovanje. Ovaj pravilnik o dopuni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak je u ovom trenutku u nadležnosti Ministarstva finansija i već pripremamo aktivnosti, odnosno poticajne mjere, za određene kategorije ljudi. Prije svega to su obrtnici koji dohodak plaćaju u paušalnom iznosu.

Jelka Miličević, 17. mart 2020.

“Ovim mjerama želimo da očuvamo one koji su najviše izloženi poremećajima na tržištu i da na određeni način podijelimo s njima brigu i obaveze” naglasila je ministrica Miličević navodeći pored ostalog da će dopuna podrazumijevati dodavanje novog stava u član 50. pomenutog pravilnika u cilju smanjenja iznosa dohotka koji ovi obveznici plaćaju u paušalnom obliku za 50 posto.

U skladu sa najavom, u “Službenim novinama FBiH” broj 21/20 od 20. 03. 2020. godine, objavljen je Pravilnik o dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak kojim se pored ostalog dodaje novi stav (5) koji glasi:

Iznosi iz stava (1) ovog člana umanjuju se za 50% u periodu od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika do 31.12.2020. godine.

Službene novine FBiH” broj 21/20, 20. mart 2020.

Ovim Istinomjer obećanje Jelke Miličević da će dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak biti uskoro objavljena u Službenim novinama Federacije BiH ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!