Analize

Općina Stari Grad Sarajevo: Hadžibajrić ispunio više od polovine predizbornih obećanja

Istinomjer je zabilježio 124 obećanja Općine Stari Grad Sarajevo za mandatni period 2016 – 2020, od čega je 79 obećanja ispunjeno, a šest je dobilo ocjenu u progresu. Devet obećanja je započeto, dok 30 još uvijek nije započeto.

Dok je određeni broj obećanja ispunjen još u prvoj i drugoj godini mandata, najveći broj ispunjenih obećanja u trećoj godini odnosi se na sanaciju i asfaltiranje ulica, te izgradnju i rekonstrukciju potpornih zidova u određenim mjesnim zajednicama sa područja Općine Stari Grad Sarajevo.

Jedno od obećanja koje je dobilo ocjenu ispunjeno u trećoj godini mandata odnosi se na izgradnju fiskulturne sale uz osnovnu školu “Edhem Mulabdić”. Naime, novosagrađena sala, čiju je izgradnju finansirala Općina Stari Grad Sarajevo iznosom od 1,3 miliona KM, svečano je otvorena 01. oktobra 2019. godine.

Izvor: Oficijelna web stranica Općine Stari Grad Sarajevo
Izvor: Oficijelna web stranica Općine Stari Grad Sarajevo

Što se tiče šest obećanja koja su dobila ocjenu u progresu, u trećoj godini mandata zabilježene su intenzivne aktivnosti na ispunjavanju obećanja vezanih za sanaciju i asfaltiranje ulica u mjesnim zajednicama, kao i na izgradnji komunalne infrastrukture. Ocjenu u progresu dobilo je obećanje koje se odnosi na utopljavanje objekata osnovnih škola. S tim u vezi, u okviru projekta “Zeleni ekonomski razvoj” trenutno se izvode radovi na utopljavanju objekta OŠ “Mula Mustafa Bašeskija“. Bitno je napomenuti i da su radovi na uređenju Štrosmajerove ulice, koji su započeli 14. septembra 2019. godine, trenutno u završnoj fazi u kojoj se postavljaju granitne ploče. S obzirom da radovi, zaključno sa 31.10.2019. godine nisu bili finalizirani ovo obećanje dobilo je ocjenu u progresu.

Izvor: Oficijelna web stranica Općine Stari Grad Sarajevo
Izvor: Oficijelna web stranica Općine Stari Grad Sarajevo

Od devet započetih obećanja, osam se odnosi na sanaciju i asfaltiranje ulica u preostalim mjesnim zajednicama ove općine, te su zabilježene određene manje aktivnosti na sanaciji ulica u tim mjesnim zajednicama. Što se tiče obećanja vezanog za izgradnju stadiona na Faletićima definisana je parcela na kojoj će se graditi stadion i riješeni su imovinsko-pravni odnosi.

Od 30 obećanja koja su dobila ocjenu nije započeto najveći broj odnosi se na sanaciju i asfaltiranje ulica, izgradnju komunalne infrastrukture te na izgradnju i rekonstrukciju potpornih zidova u mjesnim zajednicama na području općine Stari Grad Sarajevo u kojima ovi radovi nisu okončani ili već započeti tokom prve tri godine mandata. Također, u trećoj godini mandata načelnika općine Stari Grad Sarajevo, Ibrahima Hadžibajrića nisu zabilježene aktivnosti na ispunjavanju obećanja vezanog za uređenje Trga Oslobođenja – Alija Izetbegović.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!