Neispunjeno

Stadion na Faletićima

Opštine: Stari Grad Sarajevo

Izgradnja stadiona na Faletićima

Izvor: Ibrahim Hadžibajrić za novi.ba

Obećanje o izgradnji stadiona na Faletićima pominje se već dugi niz godina, još od prethodnog mandatnog perioda, pa je tako još 2015. godine naajvljeno da je “iduće godine planirana izgradnja fudbalskog stadiona na Faletićima”, no da izgradnje ovog stadiona ipak neće doći zbog čega je pomenuto obećanje na kraju mandatnog perioda 2016 – 2020. godine dobilo ocijenjeno kao neispunjeno.

Krajem 2018. godine iz Općine Stari Grad Sarajevo saopćili su da je “definisana parcela na kojoj će se graditi stadion i riješeni imovinsko-pravni odnosi”, te da je “u toku priprema projektno-tehničke dokumentacije”. Iz ove općine istakli su da postoje i “zainteresovani donatori sa kojima se trenutno pregovara oko sufinansiranja dijela troškova, s obzirom da se radi o velikoj investiciji”, a namjera Općine je da “sljedeće godine započne sa realizacijom ovog projekta”.

Nismo zaboravili ni stadion na Faletićima. Riješili smo imovinsko-pravne odnose, definisali parcelu, radi se projekat, pregovaramo sa potencijalnim donatorima jer je to velika investicija. Volio bih do kraja ovog mandata građanima Starog Grada ispuniti i to obećanje”, istaknuo je načelnik Općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić.

Klix.ba, 27. novembar 2018.

Ipak, u septembru 2020. godine iz Općine Stari Grad Sarajevo istakli su da “što se tiče projekta izgradnje fudbalskog igrališta Faletići, vodimo ga kao projekat koji nije realizovan, no ipak, smatramo značajnim istaći da je to zbog opravdanih okolnosti, te da je ponuđeno alternativno rješenje”. Naime, “projekat nije moguće realizovati jer se radi o vojnoj imovini, a alternativno rješenje je izgradnja sportskog stadiona na Darivi za koji je urađen Idejni projekat i u toku je izdavanje Urbanističke saglasnosti”.

Općina Stari Grad na svojoj teritoriji nema fudbalski stadion. Postojala je ideja se se stadion sagradi na mjestu nekadašnje kasarne Faletići koja je neperspektivna vojna imovina, ali su se na samom početku njene realizacije pojavili brojni problemi. Naime, Općina je dobila kasarnu na privremeno petogodišnje korištenje, ali nije dobila pravo izgradnje na ovoj lokaciji. Također, nije bilo dozvoljeno ustupanje lokacije na korištenje trećim osobama, davanje u zakup i slično i projekat nije bilo moguće realizovati. Kao alternativno rješenje otvorena je mogućnost izgradnje fudbalskog igrališta na Darivi, kao dijelu grada koji se koristi kao rekreativna zona, za šetnju i odmor građana. Idejni projekat izgradnje fudbalskog igrališta sa svim pratećim sadržajima na lokalitetu Dariva već je završen, a on predviđa: fudbalski teren, teren za zagrijavanje, zatvoreni teren za treninge, tribine, prateće sadržaje, parking, restoran-baštu i drugo. Ukoliko bude dozvoljena gradnja ovog fudbalskog igrališta, on će umnogome doprinijeti oživljavanju ovog dijela grada, ali i osiguravanju kvalitetne infrastrukture i uslova za bavljenje sportom. Dariva je inače jedno od omiljenih šetališta građana zbog njene prirodne ljepote i neposredne blizine najužoj gradskoj jezgri, a ove godine obogaćena je i novim Parkom mira sa brojnim sadržajima za djecu, ali i odrasle. Trenutno na ovom području nema nikakvih ugostiteljskih objekata, tako da bi izgradnja ovog kompleksa omogućila mnogo više rekreativnih sadržaja posjetiteljima. Idejni projekat fudbalskog igrališta sa pratećim sadržajima bit će upućen nadležnim institucijama na odobravannje gradnje, u prvom redu Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Kantonalnom Zavodu za zaštitu kulturno-historijskih objekata.

Odgovor na medijski upit, Općina Stari Grad Sarajevo, 10. septembar 2020.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!