Ispunjeno

Uređenje ulice Štrosmjerova

Opštine: Stari Grad Sarajevo

Kapitalni projekat: uređenje ulice Štrosmajerova – MZ Baščaršija

Izvor: Pamflet "Planirani projekti mr. Ibrahima Hadžibajrića za period 2016-2020. godine"

Prema informacijama koje je Istinomjer dobio u februaru 2019. godine iz Općine Stari Grad Sarajevo priprema projektno-tehničke dokumentacije za radove na rekonstrukciji komunalne infrastrukture i popločavanja Štrosmajerove ulice već tada je bila u toku. Prilikom predstavljanja planiranih investicija na području Općine Stari Grad, 6. septembra 2019. godine, načelnik ove općine, Ibrahim Hadžibajrić najavio je skori početak radova na sanaciji Štrosmajerove ulice:

Završili smo veliki projekat rekonstrukcije Ferhadije, a sljedeće sedmice počinjemo radove u ulici Štrosmajerova. I tu će se raditi uklanjanje podloge, zamjena vodovodnih instalacija i novo popločavanje.  Općina će ovaj projekat realizovati sa Direkcijom za ceste Kantona Sarajevo, a vrijednost radova je 550.000 KM

Nekoliko dana kasnije, iz Službe za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad, koja je zadužena za ovaj projekat, javnost je obaviještena da će sanacija pješačke zone u ulici Štrosmajerova – od spoja sa ulicom Ferhadija do ukrštanja sa ulicom Zelenih beretki početi 14. septembra 2019. godine. Dan kasnije, 14. septembra iz Općine Stari Grad saopšteno je da su započele “pripreme i ograđivanje gradilišta za sanaciju ulice Štrosmajerova, od spoja sa ulicom Ferhadija do ukrštanja sa ulicom Zelenih beretki”.

Izvođenje radova neće ometati kretanje pješaka jer će se raditi na jednoj, pa na drugoj strani ulice. Duž ulice postavljene su i obavijesti za građane i stanovnike Štrosmajerove koji se mole za strpljenje tokom izvodjenja radova.

Saopćenje, Općina Stari Grad, 14. septembar 2019.

Sredinom oktobra 2019. godine počela je piprema podloge za betoniranje ploče, a iz Službe za investicije i komunalne poslove istakli su da se trenutno radi “ugradnja tamponskog materijala sa nabijanjem do potrebne nosivosti, nakon čega će se pristupiti radovima na izradi armirano-betonske podloge”.

Iz Općine Stari Grad Sarajevo naglasili su da su osim uklanjanja starih ploča, zamjenjene instalacije BH Telecoma, Elektroprivrede i Sarajevogasa, kao i vodovodne instalacije i priključci. Betonirana je i ploča debljine 12 cm, na površini od 1.100 metara kvadratnih, a ugrađeni su i ivičnjaci od prirodnog eruptivnog materijala, te su postavljeni slivnici za oborinsku odvodnju i dekorativna LED rasvjeta.

Radovi na sanaciji i uređenju Štrosmajerove ulice, kako je saopšteno iz Općine Stari Grad Sarajevo, okončani su početkom decembra 2019. godine.

Ulica Štrosmajerova ovih je dana dobila novo ruho, te je nakon mnogo godina sanirana i uređena kako dolikuje centralnoj gradskoj ulici. Općina Stari Grad Sarajevo i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo pokrenule su veliki projekat sanacije ulice vrijedan više od 632.000 konvertibilnih maraka. Vrijednost radova sanacije ulice iznosila je 552.800 KM, dok je za zamjenu vodovodne mreže izdvojeno dodatnih 79.600 KM.

Saopćenje, Općina Stari Grad Sarajevo, 3. decembar 2019.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!