Djelimično ispunjeno

Uređenje Trga Oslobođenja – Alija Izetbegović

Opštine: Stari Grad Sarajevo

Kapitalni projekat: uređenje Trga Oslobođenja – Alija Izetbegović (MZ Ferhadija)

Izvor: Pamflet "Planirani projekti mr. Ibrahima Hadžibajrića za period 2016-2020. godine

Iako tokom prve tri godine mandatnog perioda 2016 – 2020 nije bilo aktivnosti na realizaciji pomenutog obećanja, u aprilu 2020. godine javnost je obaviještena da su na sastanku koji je organizovao načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, Ibrahim Hadžibajrić dogovorene “aktivnosti za izradu UP izgradnje podzemne garaže sa trgom i spomen-obilježjem poginulim borcima na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović”.

 

Tokom sastanka razmatrana je mogućnost izgradnje podzemne garaže na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović sa uređenim trgom i spomen-obilježjem poginulim borcima. Učesnici sastanka su saglasni da je značaj realizacije ovog projekta ogroman, ne samo za općinu Stari Grad nego i šire, ali da je potrebno osigurati sve zakonske okvire prije realizacije. U tom smislu dogovoreno je da općinski načelnik bude predlagač Odluke o pristupanju i izradi Urbanističkog projekta izgradnje podzemne garaže sa dvije podzemne etaže na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, sa trgom na kojem će biti spomen-obilježje poginulim borcima i na kojem je potrebno zadržati što više zelenih površina. Općina Stari Grad će pripremiti prijedlog odluke o pristupanju i izradi Urbanističkog projekta koja će biti stavljena na Dnevni red naredne sjednice Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo. Ukoliko prijedlog bude usvojen, Urbanistički projekat će raditi Zavod za planiranje razvoja KS.

Saopćenje, Općina Stari Grad Sarajevo, 17. april 2020.

U maju 2020. godine na 38. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad usvojen je prijedlog Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta “Trg oslobođenja – Alija Izetbegović”.

Prijedlog Odluke koju su vijećnici usvojili na 38.sjednici predviđa utvrđivanje nacrta plana do oktobra 2020. godine kada bi trebao biti upućen u javnu raspravu, a njegovo usvajanje očekuje se do kraja godine, nakon čega bi mogla početi implementacija. Izgradnjom podzemne garaže riješit će se problem nedostatka parkinga, ali i urediti višenamjenski trg uz zadržavanje postojećih bista i spomen-obilježja, pejzažnih vrijednosti, te uz inkorporiranje nagrađenog konkursnog rješenja Centralnog spomen-obilježja svim poginulim braniteljima opkoljenog Sarajeva 1992-1995.godine.

Saopćenje, Općina Stari Grad Sarajevo, 22. maj 2020.

 
 Početkom juna iz Općine Stari Grad Sarajevo obavijestili su javnost da je, “na poziv općinskog načelnika, održan sastanak povodom usvojenog prijedloga Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta “Trg oslobođenja – Alija Izetbegović”, a kako bi se odredile smjernice za dalje postupanje i dogovorili konkretni koraci”.

 Izgradnja podzemne garaže na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović sa višenamjenskim trgom i centralnim spomen obilježjem poginulim borcima je krucijalni projekat od značaja za cijeli grad Sarajevo. Planiramo je da se u maju sljedeće godine počnemo sa radovima izgradnje dvije podzemne etaže garaže i višenamjenskog trga sa spomen obilježjem koji će biti realizovani u granicama općine Stari Grad.

Ibrahim Hadžibajrić, 4. juni 2020.

Iz Općine Stari Grad Sarajevo u septembru 2020. godine istakli su da se “na ovom projektu intenzivno radi kako bi izgradnja počela na proljeće sljedeće godine, a više nije riječ samo o uređenju trga, nego i izgradnji podzemne garaže”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!