Analize

Odložena posjeta Christiana Schmidta Banjaluci u fokusu protekle sedmice

Tokom protekle sedmice Istinomjer se bavio otkazanom posjetom visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta Banjaluci, neistinitim tvrdnjama o rastu cijene potrošačke korpe u RS, neispunjenim obećanjem gradonačelnika Banjaluke o postavljanju kamena temeljca za spomenik borcima VRS-a, ali i brojnim drugim temama.

Nakon što je predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio da će visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu biti zabranjen ulazak u RS, Schmidt je najavio dolazak na već zakazane sastanke u Banjaluku. U intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), objavljenom i na zvaničnoj stranici Ureda visokog predstavnika (OHR), Schmidt je na pitanje kako će na Dodikove prijetnje reagovati odgovorio da je u “ovakvim slučajevima političkog ludila dobro ostati miran i obavljati svoje poslove i zadatke” te da “Republiku Srpsku neće zbog toga isključiti iz područja svojih odgovornosti”. Međutim, Schmidt je otkazao dogovoreni sastanak s potpredsjednikom Republike Srpske Ćamilom Durakovićem i nije otputovao u Banjaluku, pa je Istinomjer njegov stav ocijenio nedosljednim.

Uoči ove najavljene posjete, predsjednica Narodnog fronta (NF) Jelena Trivić odbila je poziv na sastanak sa Schmidtom. Međutim, samo nekoliko dana ranije, gostujući u programu BHT1 televizije, Trivić je na pitanje da li bi se sastala s visokim predstavnikom ukoliko on dođe u Banjaluku i pozove je, odgovorila da se ona već sastajala s njim i da “sa svima treba razgovarati”. Istinomjer je njen stav da odbije poziv na sastanak, stoga, ocijenio nedosljednim.

Zvaničnici iz Republike Srpske u državnim institucijama najavili su nove blokade institucija nakon što je potvrđena optužnica protiv predsjednika RS Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka Christiana Schmidta. Bio je to povod da podsjetimo i na ranije blokade, kao i najave blokada državnih institucija od političara iz RS.

Imenovanje Rusmira Isaka, sina federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka i brata zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Arnela Isaka, za direktora Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa u Zenici izazvalo je veliku pažnju javnosti i još jednom aktueliziralo priču o zapošljavanju i imenovanju članova porodice političkih aktera/ki u javnim ustanovama. Ovo imenovanje također je pokrenulo i pitanje potrebe za usvajanjem novog zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u FBiH, a Istinomjer se na ovu temu prošle sedmice osvrnuo u još jednoj analizi.

Gostujući u emisiji “Plenum” na Federalnoj televiziji, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Slaviša Marković (PDP) ustvrdio je da je za 12 mjeseci prosječna potrošačka korpa u ovom entitetu poskupjela za 50%. Međutim, shodno činjenici da je sindikalna potrošačka korpa u RS u roku od godinu porasla za 9%, a ne 50%, kako je naveo Marković, Isitnomjer je njegovu tvrdnju ocijenio neistinitom.

Neistinitom je ocijenjena i tvrdnja predsjednika SDS-a Milana Miličevića koji se osvrnuo na istup ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića nakon njegovog boravka u Strazburu, kada je iznio netačnu interpretaciju Konakovićeve izjave o eventualnom izostanku podrške Evropske unije entitetima u Bosni i Hercegovini. Naime, Miličević je rekao da je Konaković izjavio da u EU postoje zvaničnici koji smatraju da samo FBiH treba ući u EU. Međutim, Konaković nije govorio o ulasku u EU, nego o finansijskoj pomoći našoj zemlji.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Haris Šabanović (SDA) komentarisao je aktuelnosti u vezi s donošenjem zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u FBiH, a kao odgovorne za činjenicu da Parlament FBiH još uvijek nije razmatrao ovo zakonsko rješenje okrivio je rukovodstvo Predstavničkog doma. Vlada FBiH ovaj je zakon po svom formiranju povukla iz procedure, a on još uvijek nije vraćen u parlamentarnu proceduru, što su za Istinomjer 15.9.2023. godine potvrdili iz Ureda sekretara Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Shodno činjenici da predsjedavajući/a Predstavničkog doma ne može na dnevni red uvrstiti nacrt ili prijedlog zakona koji Vlada još uvijek nije dostavila, Šabanovićeva tvrdnja ocijenjena je neutemeljenom.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković gostovao je u emisiji “Pressing” na N1 televiziji. Tom prilikom iznio je većim dijelom neistinite tvrdnje o BDP-u Rumunije po glavi stanovnika i rastu prosječne plate u Bugarskoj. Konaković je izjavio da je BDP Rumunije u 2007. godini iznosio “20% od evropskog prosjeka i da je danas na nivou EU” te da je Bugarska “uduplala” prosječne plate u četverogodišnjem periodu. BDP Rumunije po glavi stanovnika u odnosu na prosjek Evropske unije u 2020. godini bio je približno tačan onome koji je naveo i Konaković, međutim, tvrdnja o ovom odnosu u 2007. godini nije bila tačna. Također, prosječna plata u Bugarskoj ni u jednom četverogodišnjem periodu od 2008. godine do danas nije udvostručena, pa je Istinomjer Konakovićevu tvrdnju ocijenio kao većim dijelom neistinitu.

Tokom protekle sedmice Istinomjer je i dvije tvrdnje ocijenio kao istinite, odnosno istinite većim dijelom. Premijer Vlade Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) Predrag Čović ustvrdio je da kanton na čijem je čelu, osim Sarajevskog, jedini ima pozitivan prirodni priraštaj, dok je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede FBiH Kemal Hrnjić iznio podatak da FBiH izdvaja znatno veća sredstva za poljoprivredu od RS i Srbije.

Protekle sedmice Istinomjer je neispunjenim ocijenio obećanje gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da će kamen temeljac za centralno spomen-obilježje poginulim borcima VRS-a biti postavljen do kraja augusta. Naime, kako je za Istinomjer potvrđeno iz GU Banjaluka, to se do 12.9.2023. godine nije desilo.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je u martu 2023. rekao da tada novoformirana vlast “uskoro” kreće s ispunjavanjem 14 prioriteta iz Mišljenja EK. U maju 2023. utvrđen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, koji se nalazi na listi prioriteta, i on je u augustu usvojen u Predstavničkom domu, dok je 6. septembra 2023. godine usvojen i u Domu naroda. Konakovićevo obećanje tako je ocijenjeno kao radi se na tome.

Od prošle sedmice Istinomjer prati i dva nova obećanja. Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić (NiP) najavio je da će u naredne tri sjednice PSBiH biti usvojena dva od tri sporazuma o mobilnosti koji trebaju omogućiti priznavanje visokoškolskih diploma i kvalifikacija te profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore stomatologije i arhitekte na Zapadnom Balkanu. S druge strane, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić najavio je da će rekonstrukcija krova sportske sale u Petoj gimnaziji i Gimnaziji Dobrinja biti završena do kraja jeseni ove godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!