Istina

ZHK i KS u junu jedini s pozitivnim prirodnim priraštajem, u julu nastupile promjene

Premijer Vlade Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) Predrag Čović je za Radio-televiziju Herceg-Bosne govorio o demografskoj politici u tom kantonu, ustvrdivši pritom da samo ZHK i Kanton Sarajevo, kada se radi o Federaciji BiH, imaju pozitivan prirodni priraštaj.

Izvor: Vlada ZHK

Rekao je da ZHK izdvaja 500 KM pomoći porodicama nakon rođenja trećeg i svakog narednog djeteta, da u tom kantonu đaci imaju besplatan prevoz i da su udžbenici već duži niz godina besplatni, te je ustvrdio:

Naša Županija je jedina uz sarajevsku županiju koja ima demografski natalitet.

Predrag Čović, 14.3.2023.

Uz pretpostavku da je premijer Vlade ZDK pod terminom “demografski natalitet” mislio na prirodni priraštaj, kako je njegova tvrdnja i interpretirana u medijima, Istinomjer je izvršio uvid u posljednje dostupne podatke Federalnog zavoda za statistiku o prirodnom priraštaju u kantonima u Federaciji BiH.

U junu ove godine, u skladu s Čovićevom tvrdnjom, jedini kantoni s pozitivnim prirodnim priraštajem bili su ZHK i Kanton Sarajevo, pri čemu je u ZHK bilo 46 rođenih više nego umrlih, a u KS je ta razlika iznosila 96.

Međutim, u julu 2023. godine, prema podacima objavljenim 15.9.2023. godine, ZHK je ostao jedini kanton s pozitivnim prirodnim priraštajem s razlikom broja rođenih i umrlih od 21, dok je u KS u istom mjesecu ta razlika iznosila također 21, ali u negativnom smislu. I u julu su svi ostali kantoni imali negativan prirodni priraštaj.

Uzevši u obzir da su zvanični podaci Federalnog zavoda za statistiku za juli objavljeni dan nakon Čovićeve izjave, u skladu s podacima dostupnim u momentu davanja izjave, Istinomjer tvrdnju Predraga Čovića da je ZHK uz KS jedini kanton s pozitivnim prirodnim priraštajem ocjenjuje istinitom.

U kontekstu Čovićeve izjave i korištenja termina “županija”, podsjećamo i na odluku Ustavnog suda Federacije BiH od 7.7.1998. godine na osnovu koje je utvrđeno da upotreba naziva “županija” u članovima Ustava Zapadnohercegovačkog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije BiH.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!