Nedosljedno

Jelena Trivić nedosljedna u stavu da sa svima treba razgovarati

Predsjednica Narodnog fronta (NF) Jelena Trivić održala je u junu 2022. godine sastanak s visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom. Iako je i tada, ali i nakon toga, imala stav da sa svima treba razgovarati, u septembru 2023. godine odbila je poziv na sastanak sa Schmidtom.

Izvor: OHR

Gostujući u programu BHT1 televizije, Trivić je na pitanje da li bi se sastala s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom ukoliko on dođe u Banju Luku i pozove je, odgovorila da se ona već sastajala s njim i da “sa svima treba razgovarati”.

Za mene je to bilo pokazivanje jednog principijelnog stava da sa svima treba razgovarati, iako sam i ja narodni poslanik u tom sazivu koji je glasao za zaključak u kojem smo rekli da Schmidt nije prošao proceduru u Savjetu bezbjednosti. Ja sam se sastala s njim, rekla svoje stajalište i ne vidim razlog zašto bilo kome na ovom svijetu ne mogu izaći i reći svoja stajališta. Mislim da je odbijanje dijaloga, odbijanje razgovora, koliko god su vam stajališta suprotstavljena, pogrešno, za mene je to pogrešno. Nije tražio sastanak, tako da ne mogu da pričam o hipotetičkim stvarima, ali ostajem principijelno pri tome da sa svima treba razgovarati.

Jelena Trivić, 8.9.2023.

No, samo dva dana kasnije Trivić je putem svoje službene Facebook stranice obavijestila javnost da je dobila poziv na sastanak s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, ali da ga je odbila:

Nakon što sam zvanično dobila poziv za sastanak sa Šmitom, sutra u Banjoj Luci, odgovorila sam negativno i neću prisustvovati navedenom sastanku. Molim ostale aktere političke scene da ne govore u moje ime i u ime Narodnog fronta. Mejl sam poslala sat vremena nakon njegovog zvaničnog prijema, čim sam bila u prilici da to učinim. Razloge odbijanja sastanka ne moram detaljno obrazlagati. Ovo je bio jedinstven stav svih članova predsjedništva Narodnog fronta i nikakvog kolebanja po ovom pitanju nije bilo.

Jelena Trivić, 11.9.2023.

Podsjetimo, Jelena Trivić je u junu prošle godine u Banjoj Luci održala sastanak sa Schmidtom te je i tada, kao i u septembru 2023. godine, istaknula da “sa svima treba razgovarati i reći mišljenje”.

Uzimajući u obzir da je prethodno održala sastanak s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, da je više puta istaknula da sa svima treba razgovarati, ali da je odbila poziv na sastanak sa Schmidtom u septembru 2023. godine, Istinomjer stav Jelene Trivić po ovom pitanju ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!