Neutemeljeno

Zakon koji nije u proceduri ne može biti uvršten na dnevni red

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Haris Šabanović (SDA) komentarisao je za portal Faktor 8. septembra 2023. godine aktuelnosti u vezi s donošenjem zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u FBiH, a kao odgovorne za činjenicu da Parlament FBiH još uvijek nije razmatrao ovo zakonsko rješenje okrivio je rukovodstvo Predstavničkog doma.

Izvor: Amer Kajamović/FENA

Šabanović je konstatovao da je “pitanje za predsjedavajuću” Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjanu Marinković-Lepić ili njenog zamjenika Mladena Boškovića što na dnevni red još uvijek nije uvršten Nacrt zakona o sprječavanju sukoba interesa:

Očito da nekome ne odgovara da ga imamo. Što ga nema na dnevnom redu je pitanje za predsjedavajuću Zastupničkog doma Mirjanu Marinković-Lepić ili zamjenika predsjedavajuće Mladena Boškovića koji zapravo vodi ovaj dom. U ovom mandatu, u ovih deset mjeseci, niko nije spomenuo taj zakon.

Haris Šabanović, 8.9.2023.

Vlada Federacije BiH je u prošlom mandatu, na sjednici održanoj 25.8.2022. godine, utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u FBiH. Ovaj zakon uređuje sprečavanje sukoba između privatnog i javnog interesa u vršenju javnih funkcija u FBiH, kantonima i jedinicama lokalne samouprave, obavezu podnošenja i sadržaja izvještaja o finansijskom stanju, imovini i interesima nosioca javne funkcije, osnivanje Komisije za odlučivanje o sukobu interesa i postupak koji ona provodi, nadzor nad provođenjem Zakona, kao i druga pitanja od značaja za sprečavanje sukoba interesa nosilaca javnih funkcija.

Do kraja mandata 2018–2022. Parlament FBiH nije razmatrao navedeni zakon. Nakon imenovanja nove Vlade FBiH, već na njenoj prvoj sjednici, održanoj 4.5.2023. godine, usvojen je tabelarni pregled predloženih zakona i drugih akata koje je Vlada FBiH utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru u periodu od 31.3.2015. do 28.4.2023. godine, a koji do tada nisu usvojeni. Prema usvojenom zaključku, premijer Federacije BiH ovlašten je da povuče iz parlamentarne procedure ove prijedloge zakona i druge akte, a federalni ministri zaduženi su da se u roku 15 dana očituju o daljem statusu ovih zakona i akata.

Među predloženim zakonima koji su povučeni iz procedure našao se i Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u FBiH.

Nakon ovog poteza Vlade FBiH, Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) uputio je 19.5.2023. godine dopis Vladi, navodeći da je “nedopustiva odluka” povući iz procedure Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u FBiH i Prijedlog zakona o zaštiti prijavilaca korupcije u FBiH, s obzirom na to da je riječ o važnim antikorupcijskim zakonima.

U međuvremenu, Vlada FBiH je dio povučenih predloženih zakona vratila u parlamentarnu proceduru, a neki od njih su nakon toga i usvojeni u oba doma Parlamenta FBiH, poput Zakona o električnoj energiji u FBiH i Zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH.

Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa, s druge strane, još uvijek nije vraćen u parlamentarnu proceduru, što su za Istinomjer 15.9.2023. godine potvrdili iz Ureda sekretara Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Na upit portala Faktor, iz Ureda predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjane Marinković-Lepić odgovorili su da Vlada FBiH “još nije dostavila mišljenje na ovaj zakon”.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić je putem Facebooka 8.9.2023. godine saopćio da će “na narednoj sjednici federalnog parlamenta tražiti informaciju o tome kada je planirano vraćanje ovog Nacrta u parlamentarnu proceduru”.

Direktorica TIBiH Ivana Korajić je za magazin Buka 7.9.2023. godine izjavila da iako su drugi zakoni vraćeni u proceduru, zakon o sukobu interesa, kao i zakon o prijaviteljima korupcije, još uvijek nisu.

Čim su ovi zakoni povučeni iz procedure, mi smo pozivali na to da se što prije vrate, obraćali smo se i Vladi, ali nikakav odgovor nismo dobili u tom pogledu.

Ivana Korajlić, 7.9.2023.

Iako je tačno da, u skladu s članom 96. Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, sjednice Predstavničkog doma saziva i predlaže dnevni red predsjedavajući/a Predstavničkog doma, predsjedavajući/a ne može na dnevni red uvrstiti nacrt ili prijedlog zakona koji Vlada još uvijek nije dostavila.

Član 146. Poslovnika o radu Predstavničkog doma definiše da se “Nacrt zakona dostavlja predsjedavajućem Predstavničkog doma, koji ga upućuje poslanicima, Zakonodavno-pravnoj komisiji, nadležnim radnim tijelima i klubovima poslanika”.

Shodno činjenici da Vlada FBiH još uvijek nije vratila u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u FBiH, tvrdnju Harisa Šabanovića da “je pitanje za predsjedavajuću Zastupničkog doma Mirjanu Marinković-Lepić ili zamjenika predsjedavajuće Mladena Boškovića” zašto ovo zakonsko rješenje još uvijek nije uvršteno na dnevni red sjednice Predstavničkom doma Parlamenta FBiH Istinomjer ocjenjuje neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!