Nedosljedno

Od “ispoštovaću termine u Banjoj Luci” do “ne želim učestovati u orkestriranoj pozorišnoj predstavi”

Gostujući u emisiji “Mreža” Federalne TV 5.9.2023. godine, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, pored ostalog, izjavio je da će visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu biti zabranjen ulazak u Republiku Srpsku. U svojoj reakciji, Schmidt je najavio dolazak na već zakazane sastanke u Banju Luku.

Izvor: OHR

“Više neće dobivati pratnju”, ustvrdio je tokom spomenutog gostovanja Dodik te dodao:

Ako saznamo da je ušao, bit će izbačen iz Republike Srpske. Od iduće sedmice on neće moći ući u Republiku Srpsku. Eto, neka proba.

Milorad Dodik, 5.9.2023.

Tri dana kasnije, u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), objavljenom i na zvaničnoj stranici Ureda visokog predstavnika (OHR), Schmidt je govorio i na temu navedene Dodikove najave. Na pitanje kako će na njih reagovati, visoki predstavnik odgovorio je da je u “ovakvim slučajevima političkog ludila dobro ostati miran i obavljati svoje poslove i zadatke” te da “Republiku Srpsku neće zbog toga isključiti iz područja svojih odgovornosti”.

To dugujem ljudima koji tu žive. Nažalost, ovaj se dio Bosne i Hercegovine sve više kreće ka autokratiji u kojoj vladavina prava više nije nikakvo mjerilo.

Christian Schmidt, 8.9.2023.

Na pitanje ima li narednih dana termine u Republici Srpskoj, Schmidt je odgovorio da ima, da će ih ispoštovati te da, kako je dodao, Dodik ne bi trebao nastaviti s egocentričnim ludostima.

Uistinu, narednih dana i sedmica tamo stvarno imam termine, posebno u Banjoj Luci, ali i u drugim gradovima. Njih ću ispoštovati, a gospodin Dodik ne bi trebao nastaviti sa svojim egocentričnim ludostima, jer će jedina osoba koja će se zbog toga stvarno naći u krizi biti on sam.

Christian Schmidt, 8.9.2023.

Za portal Klix.ba, 11.9.2023. godine, potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković potvrdio je da će 12.9.2023. godine u Banjoj Luci imati sastanak sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, iako je, kako je dodao tom prilikom, generalni sekretar službe predsjednika RS Milorada Dodika izdao naređenje da se zabrani korištenje prostorija za sastanke sa Schmidtom i da mu bude zabranjen ulazak u zgradu.

Prije svega, mi smo izabrani zvaničnici, i potpredsjednik Davor Pranjić i ja. Dakle nije riječ o potpredsjednicima kojima je šef Milorad Dodik. Mi smo izabrani od vlastitog naroda, Hrvata i Bošnjaka, konstitutivnih naroda i podjednako nam pripadaju institucije, kao i predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku. Mi imamo svoje kabinete i objekte. Ja sam potvrdio sastanak na poziv visokog predstavnika Christiana Schmidta. A naredbe koje neko piše, treba znati da sekretar nije nadležan za to. On može biti nadležan službi predsjednika i referentima. Za mene je Christian Schmidt visoki predstavnik, i legalan i legitiman i najviši diplomata međunarodne zajednice u BIH.

Ćamil Duraković, 11.9.2023.

Dan kasnije, u izjavi za portal Radiosarajevo.ba, Duraković je bio precizniji, potvrdivši da ima “najavljen dolazak visokog predstavnika na sastanak sa njim i gospodinom Davorom Pranjićem, potpredsjednikom iz reda hrvatskog naroda”, te da je sastanak zakazan u 15:15 sati u jednom od kabineta potpredsjednika RS.

Sastanak je zakazan u 15.15 sati, a održat će se u jednom od naših kabineta. Što se nas tiče, dobrodošao.

Ćamil Duraković, 12.9.2023.

Da su od visokog predstavnika u BiH dobili poziv za sastanak u Banjoj Luci 12.9.2023. godine, čije je održavanje bilo planirano u 13:30 sati, potvrdili su i čelnici opozicionih stranaka u RS Jelena Trivić (Narodni front), Nebojša Vukanović i Igor Crnadak (PDP).

“Nakon što sam zvanično dobila poziv za sastanak sa Schmidtom sutra u Banjoj Luci, odgovorila sam negativno i neću prisustvovati pomenutom sastanku”, izjavila je tim povodom Trivić.

Sličan odgovor dao je i Vukanović, dodavši da ne želi doći na sastanak jer ga smatra “klopkom za opoziciju”, dok je Crnadak, kako je rekao, odbio poziv, jer “takav sastanak ne bi bilo moguće ni održati s obzirom na to da je Milorad Dodik najavio da će Christian Schmidt biti uhapšen čim pređe na teritoriju RS.”

Nakon što su se u medijima pojavile najave da je Schmidt otkazao sastanak s potpredsjednikom RS Ćamilom Durakovićem u Banjoj Luci, tim povodom, 12.9.2023. godine u 15:16. sati, putem zvaničnog Twitter profila iz OHR-a su poručili da je “danas visoki predstavnik svjesno odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj pozorišnoj predstavi, vodeći računa o interesima svih građana BiH”.

Visoki predstavnik nastavlja izvršavati svoj mandat na cijeloj teritoriji BiH kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

OHR, 12.9.2023.

U objavi za javnost obavještava se i da je visoki predstavnik razgovarao s potpredsjednikom RS Ćamilom Durakovićem o situaciji u vezi s povratnicima u Republici Srpskoj te da su se dogovorili da se uskoro sastanu i nastave razgovor.

Na kraju, najave o tome gdje bi i koga mogao posjetiti visoki predstavnik iz OHR-a nazvali su “usijanim špekulacijama” koje odvlače pažnju od stvarnog posla koji treba obaviti kako bi se riješili realni problemi s kojima se suočavaju građani Bosne i Hercegovine.”

Nakon saopštenja iz OHR-a, u svojoj reakciji Duraković je još jednom potvrdio da je 12.9.2023. godine “u svom kabinetu trebao dočekati Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Njegovu ekselenciju Christiana Schmidta, no do sastanka nije došlo budući da sam svega par sati prije najavljenog sastanka obaviješten da je isti otkazan te da će OHR naknadno obavijestiti javnost o razlozima otkazivanja istog”.

Nešto kasnije istoga dana, u gostovanju u emisiji “Newsnight” N1 Televizije, Duraković je još jednom izjavio da su ga dva sata pred termin sastanka iz OHR-a obavijestili da on neće biti održan jer visoki predstavnik na njega “ne dolazi”.

Nažalost, dva sata prije samog sastanka dobijam informaciju da sastanak koji je on inicirao juče, odnosno njegov kabinet, neće biti održan iz razloga što ne dolazi.

Ćamil Duraković, 12.9.2023.

S obzirom na činjenicu da je nakon tvrdnje Milorada Dodika da će mu biti zabranjen ulaz u Republiku Srpsku Christian Schmidt izjavio da će već dogovorene termine sastanaka u Banjoj Luci ispoštovati, njegov stav po tom pitanju nakon otkazivanja sastanka s potpredsjednikom RS Ćamilom Durakovićem Istinomjer ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!