Neispunjeno

Kamen temeljac za centralno spomen-obilježje još uvijek nije postavljen

Iako je gradonačelnik Banjaluke tokom ove godine više puta najavljivao skoro postavljanje kamena temeljca za centralno spomen-obilježje poginulim borcima VRS-a, to se još nije dogodilo.

Izvor: Grad Banjaluka

Početkom augusta, komentarišući pripremne radove na izgradnji centralnog spomen-obilježja, Stanivuković je najavio postavljanje kamena temeljca za 1. septembar 2023. te da će izgradnja spomen-obilježja biti završena do kraja juna 2024. godine.

Ide neprekidno, od ovog Vidovdana, do narednog Vidovdana, vidimo se, i negdje očekujemo 1. septembra, možda za nekih 30-ak dana, za 20 ili 30 dana, ovdje ćemo polagati kamen temeljac.

Draško Stanivuković, 1.8.2023.

Postavljanje kamena temeljca u navedenom roku Stanivuković je najavio i nekoliko dana kasnije na sastanku s predstavnicima boračkih organizacija, ali i više puta tokom 2023. godine.

Slične najave davao je i sredinom februara, ali i krajem marta 2023. godine, nakon što je raspisana javna nabavka za izgradnju ovog obilježja, kada je Stanivuković najavio da će se to desiti sredinom maja.

Iz Službe za saradnju sa sredstvima informisanja Grada Banjaluke za Istinomjer je 12. septembra potvrđeno da se polaganje kamena temeljca još uvijek nije desilo.

Podsjećamo, Skupština Grada Banjaluka sredinom februara 2023. godine, između ostalog, usvojila je i set tačaka koje se odnose na regulacione planove u centru grada, a kojim je planirana izgradnja centralnog spomen-obilježja poginulim borcima VRS na prostoru Krašovog parkinga. Pobjedničko rješenje, od 18 radova pristiglih na konkursu, predstavljeno je krajem maja, a pripremni radovi na iskopavanju asfalta s dijela Krašovog parkinga, kako prenosi BL portal, počeli su krajem juna 2023. godine.

Za izgradnju centralnog spomen-obilježja odabrane su firme Konzorcijum “Tekton” iz Banjaluke, “Niskogradnja” iz Laktaša, “ABC solušn” iz Banjaluke i Centar za projektovanje i konsalting iz Banjaluke, a za projekat će biti izdvojeno 6,3 miliona maraka. Kako je navedeno, rok za završetak radova je 300 dana.

Shodno činjenici da kamen temeljac za centralno spomen-obilježje nije postavljen do 1.9.2023. godine, Istinomjer ovo obećanje gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!