Najave

“Uskoro” se kreće u ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja EK

Nakon sastanka ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića sa ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Antoniom Tajanijem i ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexanderom Schallenbergom održanog u 10.3.2023. u Sarajevu, Konaković se pored ostalog osvrnuo i na, kako je rekao, zadatke koje našu zemlju čekaju na njenom putu ka EU.

Izvor: Facebook/Elmedin Konaković

Ističući važnost evropskih integracija za BiH, ministar Konaković je najavio da će novoformirana vlast na državnom nivou “uskoro krenuti u formalno ispunjavanje 14 obaveza koje su pred nas postavljene na EU putu”, te da bi do oktobra ove godine “nešto od tih obaveza trebalo biti isporučeno”.

Zahvaljujući dobijanju kandidatskog statusa, brzom formiranju Vijeća ministara, a možda i usvajanju budžeta već danas, uskoro ćemo krenuti u formalno ispunjavanje 14 obaveza koje su pred nas postavljene na EU putu. Izvještaj o BiH u EU Parlamentu će se usvajati u oktobru i mi bi do tada trebali isporučiti nešto od naših obaveza. Posebno želim da naglasim lobiranje Austrije i Italije za dobijanje statusa kandidata za BiH.

Elmedin Konaković, 10.3.2023.

Evropska komisija je 29.5.2019. godine objavila Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, a Istinomjer se u više navrata od tada bavio time šta je ispunjeno od 14 prioriteta koje je EU iznijela pred vlasti BiH, a koje je nužno realizirati kako bi naša zemlja započela pregovore o pristupanju EU.

Istinomjer će pratiti da li će, kako je to najavio Elmedin Konaković, novoformirana vlast na državnom nivou uskoro krenuti u nastavak ispunjavanja 14 prioriteta, te koliko će od toga biti urađeno do oktobra tekuće godine.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!