Neistina

Konaković nije izjavio da postoje EU zvaničnici koji smatraju da samo FBiH treba ući u EU

Gostujući u Dnevniku D Federalne televizije 14.9.2023. godine, predsjednik SDS-a Milan Miličević osvrnuo se i na istup ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića nakon njegovog boravka u Strazburu. Miličević je tom prilikom iznio netačnu interpretaciju Konakovićeve izjave o eventualnom izostanku podrške Evropske unije entitetima u Bosni i Hercegovini.

Foto: SDS

Rekavši prethodno da je tema otcjepljenja potrošena, Miličević je izjavio da je “nakon dolaska iz Brisela”, ministar Konaković poručio “da ima saznanja da u EU postoje zvaničnici koji smatraju da bi zbog opstrukcija iz RS moglo da se desi da samo FBiH uđe u EU”.

Pomenuću i jednu čudnu izjavu koju sam, recimo, pročitao i koju je gospodin Konaković rekao u nekom intervjuu nakon dolaska iz Brisela, čini mi se, a to je rečenica koja mi nikako nije bila jasna pa sam je više puta pročitao. To je, otprilike, da on ima saznanja da u kontaktima sa visokim evropskim zvaničnicima postoje i oni koji smatraju da bi zbog opstrukcija koje dolaze iz RS prema evropskim integracijama, moglo da se dogodi da samo FBiH uđe u EU. To je jedna vrlo ozbiljna, ili neozbiljna i vrlo opasna izjava, koja govori o jednoj vrsti otcjepljenja FBiH od BiH.

Milan Miličević, 14.9.2023.

Prije svega, treba napomenuti da se nije radilo o Konakovićevom povratku iz Brisela, već iz Strazbura, gdje je ministar vanjskih poslova, kako je na zvaničnoj stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH 12.9.2023. godine navedeno, na marginama plenarne sjednice Evropskog parlamenta održao niz sastanaka s predstavnicima Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

S druge strane, nije ni tačno da je Konaković izjavio da mu je bilo ko u Strazburu rekao da postoji mogućnost da samo FBiH uđe u EU.

Naime, nakon povratka iz Strazbura, na konferenciji za štampu održanoj 13.9.2023. godine u Sarajevu, Konaković je na temu podrške BiH govorio u kontekstu najavljenog paketa pomoći Evropske unije zemljama Zapadnog Balkana.

“EU je pripremila paket za Zapadni Balkan za narednih sedam godina u iznosu od 14 milijardi eura, a imamo i informaciju da su spremili dodatnih šest milijardi eura za tri godine”, poručio je tom prilikom Konaković te skrenuo pažnju da su, kako je rekao, zadnja dešavanja iz entiteta Republika Srpska nešto što zabrinjava evropske zvaničnike i što BiH smeta na evropskom putu.

Potvrdivši da BiH lobira za početak pregovora s EU i da u procesu donošenja paketa podrške za Zapadni Balkan BiH ima priliku da uskoči na evropski voz, Konaković je dodao:

Jedan dio političke scene u Evropi razmišlja kako da se, zapravo, u budućnosti podrži samo entitet Federacija BiH, bez da se podržava Republika Srpska, što je jedna kontroverzna tema. Ali ukoliko vlasti u RS-u nastave ovako, mislim da će na to natjerati čak i neke ozbiljne dužnosnike na evropskoj sceni.

Elmedin Konaković, 13.9.2023

Na kraju izlaganja na ovu temu, resorni ministar rekao je da bi predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen vrlo brzo trebala obići prostor Zapadnog Balkana i obavijestiti javnost o najavljenom paketu pomoći, dodajući da, “ako BiH tu ispadne iz konkurencije pred samim ciljem, zaista je vrlo jasno da će tu krivci isključivo biti političari iz bh. entiteta Republika Srpska”.

S obzirom na činjenicu da Elmedin Konaković ni u jednom trenutku nije govorio o prijemu samo Federacije BiH u EU, Istinomjer tvrdnju Milana Miličevića da je Konaković izjavio da ima saznanja da u EU postoje zvaničnici koji smatraju da bi zbog opstrukcija iz RS moglo da se desi da samo FBiH uđe u EU ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!