Analize

Iz oblasti državnog uređenja, Vlada RS, od ukupno 20, u potpunosti ispunila četiri obećanja

Kada se radi o oblasti državnog uređenja, od ukupno 20 datih obećanja, njih osam i dalje nije započeto, ocjenu započeto dobilo je tri obećanja, nezapočeto jedno, ocjenu u progresu, kao i ocjenu ispunjeno dobila su po četiri obećanja, dok su iz oblasti međunarodnih odnosa data dva obećanja, od kojih je jedno nezapočeto, dok je drugo dobilo ocjenu u progresu.

Obećanja koja bismo ovom prilikom izdvojili, a koja su dobila ocjenu u progresu, jesu ona koja se odnose na 20 miliona KM ulaganja Vlade RS u Pale, te digitalizaciju administracije.Kada se radi o ulaganjima u Opštinu Pale, podsjećamo da je na svojoj 126. sjednici Vlada Republike Srpske usvojila Informaciju o izgradnji Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Palama te je Ministarstvo finansija zaduženo da obezbijedi neophodna finansijska sredstva u iznosu od 4.864.372,46 KM za dogradnju objekta spomenutog fakulteta. Pored toga, u intervjuu datom 27.8.2021. godine, načelnik Opštine Pale Boško Jugović podsjetio da je, u saradnji sa Vladom Republike Srpske, urađena rekonstrukcija objekta ovdašnje zdravstvene ustanove u skladu sa standardima energetske efikasnosti te da su nabavljeni novi rendgen aparat i ultrazvuk, što sve zajedno predstavlja ulaganje od gotovo milion KM.

Od obećanja iz ove oblasti koja su dobila ocjenu započeto, odnosno na kojima je Vlada RS provodila određene aktivnosti na njihovoj realizaciji, ovom prilikom izdvajamo transparentnije zapošljavanje u javnoj upravi, izgradnju nove zgrade Opštine i Policijske stanice u Palma, te razvoj malih i nerazvijenih opština, u sklopu kojeg je polovinom 2021. godine, tokom svoje 127. sjednice, Vlada Republike Srpske donijela Odluku o isplati novih finansijskih sredstava nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave u iznosu od 750.000 KM, a isti iznos odobren je i na 137. sjednici Vlade Republike Srpske, održanoj 16.9.2021. godine.

Ni tokom treće godine mandata Vlade Republike Srpske, između ostalog, nije se ništa radilo na smanjenju voznog parka, donošenju zakona o Fondu socijalne zaštite i pomoći ugroženim građanima, kao ni zakonskom onemogućavanju “rodbinskog zapošljavanja”.

Na kraju, iz oblasti državnog uređenja u potpunosti su ispunjena četiri obećanja, i to ona koja su se odnosila na izgradnju spomen-sobe posvećene Vasi Pelagiću i rekonstrukciju Trga 9. januar u Pelagićevu, usvajanje Regulacionog plana Nove Topole, te proširenja vrtića na Palama.

Podsjećamo, projekat proširenja vrtića “Bubamara” okončan je krajem augusta 2021. godine, a tokom posjete premijera Republike Srpske Radovana Viškovića paljanskoj opštini, upriličene 28.8.2021. godine, dodatne prostorije vrtića svečano su otvorene.

Kada je oblast međunarodnih odnosa u pitanju, Istinomjer je registrovao dva obećanja. Radi se o obećanju Socijalističke partije Republike Srpske, koje se odnosilo na donošenje zakona o dijaspori, na kojem u toku tri godine mandata Vlade RS nisu registrovane aktivnosti na njegovom ispunjavanju, te obećanju koje se odnosilo na međunarodnu saradnju, a s ciljem postizanja razvoja ekonomije, koje je također dala Socijalistička partija Republike Srpske, a koje je ocijenjeno kao u progresu.

S tim u vezi, podsjećamo da je, između ostalog, na svojoj 144. sjednici, 4. novembra 2021. godine, Vlada Republike Srpske usvojila Strategiju privlačenja stranih investicija u Republiku Srpsku za period 2021-2027. godina, koju je izradilo Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske, te je na istoj sjednici dala saglasnost na prijedlog sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srpske i Tehnopark Sankt Peterburga a.d, koji predviđa uspostavljanje i razvoj poslovnih odnosa, uključujući oblast inovativnih tehnologija.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!