Neispunjeno

Smanjenje voznog parka

Partije: NDP | Oblasti: Državno uređenje

Izložićemo sve automobile koji su u vlasništvu Vlade Republike Srpske, pratećih institucija i javnih preduzeća te drastično smanjiti broj službenih vozila, uz uvođenje stroge kontrole korištenja. Uredićemo uslove pod kojima će biti moguće nabaviti nova vozila uz striktno ograničenje vrijednosti i klase automobila.

Izvor: Plan za bolju Srpsku

Prema podacima BIRN-a BiH, najskuplje putničko vozilo u 2020. godini u Republici Srpskoj kupila je Agencija za osiguranje RS, po cijeni od 114.957 KM. 

FOTO: BIRN BiH

Podaci o smanjenju broja službenih vozila, uz uvođenje stroge kontrole korištenja te uređenja uslova nabavke novih vozila, uz striktno ograničenje vrijednosti i klase automobila, u institucijama Vlade RS, pratećim institucijama i javnim preduzećima nisu dostupni. Također, prema dostupnim informacijama, institucije Vlade RS su u toku mandata nabavljale najskuplja službena vozila u BiH.

Podaci koje prikuplja Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pokazuju da je u RS najskuplje putničko vozilo u 2020. godini kupila Agencija za osiguranje RS, po cijeni od 114.957 KM, a drugo najskuplje vozilo u istoj godini od 83.700 KM bez PDV-a nabavio je Ugostiteljski servis Vlade RS.

Pored toga, Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS iste je godine kupio vozilo u vrijednosti 68.000 KM bez PDV-a. Ministarstvo finansija RS u 2021. godini raspisalo je tender za nabavku jednog službenog vozila u vrijednosti od 79.487 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!