Analize

Grad Zenica: Treća godina gradonačelnika Fuada Kasumovića

Od ukupno 21 obećanja koja je u izbornoj kampanji 2020. godine dao gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, a čije ispunjavanje Istinomjer prati, na kraju treće godine na šest obećanja provođene su značajne aktivnosti na njihovom ispunjavanju, dok je osam obećanja dobilo ocjenu “započeto”.

Izvor: Grad Zenica
Izvor: Grad Zenica

Ocjenu “u progresu” na kraju treće godine mandata gradonačelnika Kasumovića dobilo je šest obećanja, te su značajne aktivnosti u prošloj godini zabilježene na poboljšanju uslova života u svim mjesnim zajednicama, nastavku uređenja gradskih i prigradskih puteva te obnovi društvenih domova.

Tokom 2023. godine okončani su uređenje puteva i izgradnja vodovodnih i kanalizacionih linija u nizu mjesnih zajednica na području Zenice te je rekonstruisan i jedan broj gradskih i prigradskih puteva, poput ulice u naselju Crkvice i nizu mjesnih zajednica, kao i dionice regionalne ceste Zenica – Arnauti – Donji Kakanj.

U 2023. godini okončana je rekonstrukcija društvenog doma u Kasapovićima, a krajem iste godine u završnoj fazi bila je i sanacija društvenog doma u Seocima.

Od osam obećanja koja su dobila ocjenu “započeto”, odnosno na kojima su zabilježene određene aktivnosti na njihovom ispunjavanju, izdvajamo ona koja su se odnosila na izgradnju aqua parka, zatim izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda te asfaltiranje puta za Smetove.

U augustu 2023. godine potpisan je ugovor za izgradnju prve faze zatvorenog olimpijskog bazena s pratećim sadržajima u vrijednosti preko 10 miliona KM, a kada se radi o sanaciji smetovskog puta, privedene su kraju rekonstrukcije ulica Ivana Gundulića i Crkvice.

Nakon što je početkom 2023. godine odbor za projekat “Sakupljanje i tretman otpadnih voda Zenica” prezentovao do tada urađene aktivnosti, predstavnik Ambasade Švicarske u BiH, koja je jedan od donatora projekta, izjavio je da su Gradska uprava Zenice i njeni partneri na dobrom putu da se projekat uradi na pravi način, ali i da, kako je dodao, još ima nekoliko otvorenih pitanja koja treba prevazići.

Ni nakon treće godine mandata aktuelnog gradonačelnika Zenice na šest obećanja nisu registrovane konkretne aktivnosti na njihovom ispunjavanju.

Radi se o izgradnji podzemnih garaža na Novom Radakovu i u Crkvicama, izgradnji regionalnog vodovoda “Plava voda”, početku gradnje radne zone “Zenica sjever” te izgradnji, a zatim i zapošljavanju 3.000 ljudi u prodajnoj zoni “Zenica-jug”.

Jedino do sada u potpunosti ispunjeno obećanje ono je koje se odnosi na izgradnju ambulante, apoteke i društvenih prostorija u mjesnoj zajednici Lukovo Polje. Podsjećamo, završetak tog projekta, koji je realizovan sredstvima Grada Zenice, JU Dom zdravlja Zenica i Vlade Federacije BiH, svečano je obilježen 19.3.2022. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!