U progresu

Poboljšanje uslova života u svim mjesnim zajednicama Grada Zenica

Opštine: Zenica

Poboljšanje uslova života u svim mjesnim zajednicama Grada Zenica prioritet je na kojem ću istrajati i u narednom periodu.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata zabilježene su značajne aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Fuad Kasumović, Grad Zenica, 4. 11. 2020.

Početkom marta 2021. nastavljeni su radovi na regulaciji Starinske rijeke u naselju Topčić Polje. Realizacija projekta planirana je u više faza, a prethodno je izgrađeno pravougano betonsko korito. Kako se navodi u saopćenju Grada Zenica, ovaj dio naselja pretrpio je veliku materijalnu štetu tokom poplava i klizišta 2014. godine. Projekat je finansiran iz Budžeta grada Zenica za 2021. godinu.

Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslover Grada Zenica realizovala je početkom 2021. godine projekat „Rekonstrukcija vodovoda u naselju Kovačići, Mjesna zajednica Babino“. Vriijednost projekta bila 108.462,82 KM, a njegovom realizacijom osigurano je uredno vodosnabdijevanje u ovom naselju.

Povodom realizacije projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“, u kojem učestvuje pet mjesnih zajednica, u Velikoj sali Grada Zenica održan je 22.4.2021. prvi radni sastanak s predstavnicima savjeta partnerskih mjesnih zajednica: Janjići, Briznik, Gorica, Stranjani i Donje Babino. Ovom sastanku su prisustvovali koordinatorica projekta ispred UNDPa i članovi operativnog tima Grada Zenica. Razgovarano je o viziji mjesnih zajednica u BiH i lokalizaciji iste u Zenici, kao i o projektnim aktivnostima koje će biti realizirane. Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa lokalnim zajednicama u BiH. U sklopu projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, predstavnicima pet mjesnih zajednica Grada Zenica uručena je 16.11.2021. računarska oprema.

U mjesnoj zajednici Klopče započeli su krajem aprila 2021. radovi na izgradnji dijela fekalne kanalizacije. Kako se navodi u saopćenju Grada Zenica, Ugovoreni rok za izvođenje radova je 90 dana, a realizacija ugovora trebala bi biti završena do početka jula 2021. godine.

Krajem maja 2021. godine vršeni su završni radovi na projektu adaptacije objekta porodične ambulante i društvenog doma, vrijednog oko 300.000 KM sa PDV-om. Kroz projektne aktivnosti Vlade Federacije BiH za realizaciju ovog projekta obezbijeđeno je 156.000 KM, dok je Grad Zenica osigurao sredstva u iznosu od 144.413 KM.

Osim toga, ovdje pravimo kancelarije za potrebe društvenog doma gdje će mjesna zajednica imati svoje urede. Također, ovih dana počeli smo i radove na porodičnoj ambulanti u Lukovom polju. Jednostavno, želimo da svaki dio grada ima adekvatnu zdravstvenu zaštitu i prostor za društvene aktivnosti. 

Fuad Kasumović, 26.5.2021.

Ambulanta je puštena u rad u septembru 2021. godine.

U Mjesnoj zajednici Vukotići počeli su polovinom juna 2021. godine radovi na izgradnji dovodnog cjevovoda i vodovodne mreže. Ugovorom je predviđena izgradnja kompletne razvodne mreže kroz Vukotiće, odnosno 1940 metara razvodne mreže i 12 vodomjernih okana. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 121.446 KM. Također, u istom periodu započeti su i radovi na rekonstrukciji vodovoda “Kršćanac” u Mjesnoj zajednici Gornja Gračanica, a vrijednosti ugovorenih radova iznosi 115.226,19 KM.

Također, krajem jula završeni su radovi na drugoj fazi izgradnje vodovodnog sistema “Margita” u okviru koje je izgrađeno dodatnih 450 metara vodovodne linije i sedam vodomjernih okana. Na taj način je zaokružen projekat koji će omogućiti snabdijevanje pitkom vodom potrošača iz visinskih dijelova Prvomajske, te potrošača iz Kakanjske ulice.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!