Neispunjeno

Program mjera nove Vlade FBiH nije usvojen prije njenog potvrđivanja

Nakon mjeseci pregovora i intervencija visokog predstavnika, 28. aprila 2023. godine formirana je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, u čijem sazivu učestvuju HDZ BiH, HDZ 1990, SDP BiH, Naša stranka i Narod i pravda. Mjesec ranije, predstavnici ovih političkih partija su u proširenom sastavu potpisali sporazum kojim su se obavezali da će prije potvrđivanja Vlade predstaviti i njen program rada.

Izvor: HDZ BiH

Naime, na sastanku Dragana Čovića (HDZ BiH), Nermina Nikšića (SDP BiH), Edina Forte (Naša stranka), Elmedina Konakovića (NiP), Semira Efendića (SBiH), Jasmina Emrića (NES), Fuada Kasumovića (BHI KF) i Elzine Pirić (PDA), održanom 24. marta, potpisan je dokument “Dodatak I. Smjernicama, načelima i ciljevima djelovanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Federacije Bosne i Hercegovine za razdoblje 2022. – 2026”.

Članom II ovog dokumenta predstavnici/e okupljenih stranaka obavezali/e su se, prije potvrđivanja Vlade FBiH, “detaljno razraditi i usvojiti” mjere na kojima će entitetska vlast raditi u naredne četiri godine:

Odmah nakon imenovanja, a prije potvrđivanja, resorni ministri i Vlada Federacije BiH će detaljno razraditi i usvojiti Program mjera za mandatno razdoblje 2022. – 2026. godine, sukladno Programu mjera koji su međusobno razmijenili koalicijski partneri.

Dodatak I. Smjernicama, načelima i ciljevima djelovanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Federacije Bosne i Hercegovine za razdoblje 2022. – 2026.

Između potpisivanja navedenog sporazuma i imenovanja Vlade FBiH, SBiH i NES saopćili su da neće podržati predloženi sastav Vlade. Naveli su da je “izrađeni Program mjera potpisan od strane pet stranaka (SDP, NiP, NS, SBiH i NES), ali od strane HDZ-a nije nikada” te da se “umjesto potpisivanja usaglašenog Programa, na sastanku u Mostaru pojavio pamflet na dvije stranice koji su potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić, ali to nije program”.

I u pojedinačnim medijskim istupima pojedini predsjednici stranaka parlamentarne većine u FBiH tvrdili su da će program rada nove federalne Vlade biti potpisan prije njenog imenovanja. Tome svjedoči izjava Nermina Nikšića za Oslobođenje:

Program je usaglašen između partnera unutar grupacije stranaka iz takozvanog probosanskog bloka. Radi se o opsežnom dokumentu sa preciznim ciljevima po ministarstvima, te sa definisanim prioritetnim ciljevima nove vlade. Sada slijedi usaglašavanje Programa sa HDZ-om i blokom stranaka okupljenih oko HDZ-a. Cijeli proces će biti završen do imenovanja novog sastava Vlade FBiH.

Nermin Nikšić, 6.3.2023.

Ipak, upravo je Nikšić u izjavi za Klix 11. maja potvrdio da, ni dvije sedmice nakon imenovanja nove vlasti, program još uvijek nije usvojen:

Kad bude usvojen, bit će na portalu Vlade.

Nermin Nikšić, 11.5.2023.

Shodno navedenom, obećanje Dragana Čovića, Nermina Nikšića, Edina Forte, Elmedina Konakovića, Fuada Kasumovića i Elzine Pirić da će “odmah nakon imenovanja, a prije potvrđivanja, resorni ministri i Vlada Federacije BiH detaljno razraditi i usvojiti Program mjera za mandatno razdoblje 2022–2026. godina” Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Napomena:

Vlada FBiH imenovana je 28.4.2023. godine, a ne dan kasnije, kako je stajalo u originalnoj verziji teksta. Ova greška ispravljena je 10.7.2023. godine.

Pitajte Istinomjer!