U progresu

Nastavak obnove društvenih domova

Opštine: Zenica

“U narednom periodu nastavit ćemo sa obnovom društvenih domova i u drugim mjesnim zajednicama grada Zenica”.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajnije aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Fuad Kasumović, Grad Zenica, 12. 11. 2020.

Tokom ovog mandatnog perioda započeli su radovi na adaptaciji nekoliko društvenih domova na području Zenice.

Foto: GU Zenica
Foto: GU Zenica

Polovinom decembra 2020. godine završeni su radovi na rekonstrukciji društvenih domova u mjesnim zajednicama Briznik, Gornja Zenica i Pepelari, a nekoliko dana kasnije završeni su i radovi na rekonstrukciji doma u mjesnoj zajednici Gorica.

Iz Gradske uprave Zenice naveli su da je obnova društvenog doma u Brizniku podrazumijevala radove uređenja mokrog čvora, zamjene stropa i stolarije te izrade fasade i iznosila je 66.690 KM.

Društveni dom u Pepelarima dobio je novu stolariju i fasadu, a uređena je i unutrašnjost prostora, za koje je izdvojeno 48.495,33 KM.

Na objektu društvenog doma u Gornjoj Zenici rekonstruisan je krov i zamijenjena stolarija, a ti radovi iznosili su 25.506,00 KM.

U mjesnoj zajednici Gorica rekonstruisan je objekat društvenog doma, izvršena je rekonstrukcija krova i zamjena stolarije. Vrijednost ovih radova iznosila je 29.618,55 KM.

Početkom 2021. godine započeta je realizacija projekta izgradnje Eko-kuće Smetovi, vrijednog 889.188,30 KM s PDV-om. Iz zeničke gradske uprave istakli su da je riječ o projektu kojeg zajednički finansiraju Grad Zenica i Ministarstrvo za prostorno uređenje, promet i komunikaciju i zaštitu okoliša Zeničko-dobojskog kantona, uz pomoć sredstava iz projekata apliciranih kod Vlade Federacije BiH.

Kako se navodi u saopćenju Grada Zenica iz maja 2021. godine, radovi na izgradnji Eko kuće na Smetovima odvijali su se planiranom dinamikom.

Objekt će u potpunosti biti izgrađen od ekološki prihvatljivog materijala, sa instaliranim solarnim pločama, a imat će i edukativno-pokazni školski centar. Njegovom realizacijom doprinijet ćemo i boljem imidžu najpopularnijeg zeničkog izletišta, do kojeg će građani ići novim asfaltom. Ovo je samo početak naših ozbiljnih namjera i opredijeljenosti da oživimo Smetove, koji su odavno trebali postati turistička atrakcija ne samo Zenice i ZDK, nego i šire.

Fuad Kasumović, 7.5.2021.

Prema saopćenju Grada Zenica od 15.10.2021, na zeničkom izletištu Smetovi u toku je bilo izvođenje unutrašnjih radova i priprema za postavljanje fasade na izgradnji Eko kuće Smetovi.
Foto: Grad Zenica
Iz Gradske uprave Zenica naveli su da će objekat u potpunosti biti izgrađen od ekološki prihvatljivog materijala, s instaliranim solarnim pločama, a imat će i edukativno-pokazni školski centar.

Također, planirana je izgradnja botaničkog vrta sa biljkama karakterističnim za naše podneblje, kao i dodatni edukativni sadržaji. Kapacitet je 50 ležajeva, a moći će je koristiti svi građani. Nakon izgradnje objekat će biti stavljen u javnu upotrebu uz određivanje upravitelja objekta.

Saopćenje GU Zenica, 15.10.2021.


U mjesno zajednici Lukovo polje, u martu 2022. godine svečano je obilježen završetak radova izgradnje ambulante sa apotekom i mjesnom zajednicom. Kako je tada saopćeno iz Gradske uprave, riječ je projektu vrijednom 609.118,10 KM, a koji je realizovan sredstvima Grada Zenica, Javne ustanove „Dom zdravlja“ Zenica i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koja su obezbijeđena posredstvom aplikacije Grada Zenica na javni poziv za dodjelu sredstava.

U julu 2022. godine saopćeno je da su započeli radovi na adaptaciji društvenih domova u dvije zeničke mjesne zajednice. Tako su u mjesnoj zajednici Drivuša počeli radovi na sanaciji krova i adaptaciji društvenog doma, a kako je naglašeno, ovo ulaganje vrijedno je 136.890,00 s PDV-om.

Kako navode iz Gradske uprave Zenica, pored sanacije društvenog doma u mjesnoj zajednici Darivuša, i u mjesnoj zajednici Gorica započeli su unutrašnji radovi na utopljavanju i adaptaciji društvenog doma. Vrijednost ovih radova iznosi 155.335,02 KM s PDV-om.

Projekat sanacije krova i adaptacije društvenog doma u MZ Drivuša realizovan je polovinom septembra 2022. godine.

Ovo je jedan od brojnih društvenih domova koji smo obnovili u proteklih nekoliko godina. Više puta sam ponavljao da su društveni domovi na području grada Zenica bili u izuzetno zapuštenom stanju. Praktično nisu ničemu služili. Adaptacijom društvenih domova želimo našim sugrađanima stvoriti adekvatan prostor za različite društveno korisne aktivnosti, kao i druženja i rekreaciju.

Fuad Kasumović 14.9.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!