U progresu

Nastavak uređenja gradskih i prigradskih puteva

Opštine: Zenica

Nastaviti sa uređenjem gradskih i prigradskih puteva.

Izvor: Fuad Kasumović, Facebook, 10. 11. 2020.

I tokom treće godine mandata gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića zabilježene su aktivnosti na uređenju gradskih i prigradskih puteva. Pored ostalog, rekonstruisane su ulice u naselju Crkvice i nizu mjesnih zajednica, a radovi su izvođeni i na dionici regionalne ceste Zenica – Arnauti – Donji Kakanj.

Izvor: Grad Zenica

Početkom marta 2023. godine u završnoj fazi bila je rekonstrukcija Ulice Ivana Gundulića, a i krajem maja sanacija Ulice Crkvice. 

U julu iste godine u toku su bile rekonstrukcija i sanacija lokalnih cesta Željezarska – Hadži Lojina te izgradnja mosta i vezne saobraćajnice između naselja Čifluk i Donja Gračanica. 

Polovinom septembra 2023. godine iz Službe za vodoprivredu, putnu infrastrukturu i mjesne zajednice Grada Zenica obavijestili su javnost da se izvode završni radovi na asfaltiranju platoa i vezne saobraćajnice kod Lamela u naselju Crkvice. 

Istog mjeseca iz Gradske uprave poručili da su izvedeni završni radovi na sanaciji i asfaltiranju dijela Ulice zvečajska u dužini od 555 metara te podsjetili da su u minulom periodu sanirani i asfaltirani pristupni put i plato ispred Javne ustanove “Dom porodica”, zatim 270 metara Ulice Crkvice, asfaltirana dva betonska kraka puta u mjesnoj zajednici Gornja Zenica te okončano i asfaltiranje platoa i vezne saobraćajnice kod Lamele u naselju Crkvice.

Gradonačelnik Kasumović i tadašnja premijerka ZDK Amra Mehmedić 17.11.2023. godine obišli su radove na asfaltiranju dionice regionalne ceste R457 Zenica – Arnauti – Donji Kakanj od raskrsnice kod Doma penzionera do mosta preko Babine rijeke. Kako je tim povodom saopšteno na zvaničnoj stranici Grada Zenica, ovim projektom predviđena je sanacija kolovozne konstrukcije, sistema odvodnje, izrada nove vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije te izgradnja biciklističko-pješačkih staza.

Podsjećamo na aktivnosti koje su provođene tokom prve dvije godine mandata gradonačelnika Kasumovića.

U decembru 2020. godine započeta je rekonstrukcija četiri kraka lokalnog puta u mjesnoj zajednici Pehare. Vrijednost projekta je 48.309 KM. 

U istom periodu vršene su i rekonstrukcija i sanacija udarnih rupa na cestovnoj i pratećoj infrastrukturi na području Zenice. Radovi su se izvodili prema nalogu Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica. Također, krajem godine započeti su i pripremni radovi za asfaltiranje puta za naselje Stjepanovići u mjesnoj zajednici Banlozi. Kako su naveli iz Gradske uprave, riječ je o projektu vrijednom 89.388 KM

U februaru 2021. godine vršeni su sanacija i asfaltiranje kraka Ulice tetovska, a vrijednost ugovora iznosila je 57.356 KM. Krajem marta 2021. u Ulici Bistua Nuova vršeni su završni radovi na asfaltiranju jedne dionice puta, u dužini od oko 700 metara, počevši od preduzeća “Termika”.

U selu Gornji Smajići, mjesna zajednica Bistričak, u aprilu 2021. godine nastavljeni su rekonstrukcija i asfaltiranje lokalnog puta, a u istom periodu u mjesnoj zajednici Perin Han započeti su pripremni radovi na asfaltiranju makadamskog puta za selo Palinovići. Kako su naveli iz Gradske uprave, planirani su sanacija i asfaltiranje makadamskog dijela puta u dužini 1.315 metara, prosječne širine 3,50 metara. Istog mjeseca završeno je asfaltiranje Ulice Hamida i Ulice Josipovića put u mjesnoj zajednici Novo Radakovo.

U maju 2021. godine okončana je rekonstrukcija puta za naselje Izgrtine u mjesnoj zajednici Topčić-Polje, a vrijednost radova iznosila je 57.209 KM. U maju je finalizirana i rekonstrukcija ulica Zmajevačka i Vrandučka.

U junu 2021. godine započeto je asfaltiranje dijela puta dužine 2.150 metara u MZ Pepelari, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 441.868 KM. Asfaltiranje ovog puta završeno je u septembru iste godine.

U julu 2021. započeta je realizacija projekta “Sanacija puta u naselju Dolipolje” u mjesnoj zajednici Lašva, a okončana je krajem istog mjeseca.

Služba za ekologiju, komunalne poslove i mjesne zajednice Grada Zenica, u okviru redovnog održavanja gradskih ulica, lokalnih i nerazvrstanih cesta, izvršila je početkom septembra 2021 godine sanaciju i asfaltiranje degradiranog betonskog puta u mjesnoj zajednici Crkvice.

U oktobru 2021. godine završena je sanacija dijela puta kroz naselje Gradac u dužini od 260 metara, a iz Gradske uprave Zenica obavijestili su 20.10.2021. godine javnost da su u toku završni radovi na asfaltiranju Gornjozeničke ulice. 

Krajem aprila 2022. godine javnost je obaviještena da rekonstrukcija ulice Masarykova ulazi u završnu fazu, a krajem marta 2022. godine Gradska uprava saopćila je da je u MZ Orahovica u toku sanacija lokalnog puta. 

Polovinom aprila 2022. godine privodili su se kraju i radovi na izgradnji spoja lokalne ceste za Perin Han na raskrsnicu sa kružnim tokom na M17 i kružnim tokom u mjesnoj zajednici Perin Han, a u drugoj polovini istog mjeseca u promet je pušten most u Drivuši kod Zenice. 

Početkom maja 2022. počela je izgradnja pješačke zone duž Ulice Bistua Nuova od naselja Radakovo do skretanja za Klopče i završetak pješačke staze kroz naselje Perin Han, a u tom mjesecu počelo je i asfaltiranje prve dionice Ulice Đerzelezova u mjesnoj zajednici Klopče.

Početkom augusta 2022. godine iz Gradske uprave saopćeno je da su radovi prokresa na lokalnim i nekategorisanim putevima na području grada završeni, a njihova vrijednost iznosila je 50.384,41 KM s PDV-om.

Gradska uprava Zenice obavijestila je javnost 3.8.2022. godine da su ranije završeni radovi na asfaltiranju pješačkih staza duž Ulice Štrosmajerova te da su završeni radovi na ugradnji prvog sloja asfalta. 

Polovinom augusta 2022. godine iz Gradske uprave saopćeno je da su završeni radovi na sanaciji puta za selo Gradina, dok su istovremeno u toku radovi na sanaciji Ulice Visočla u MZ Drivuša. Tada je iz Gradske uprave saopćeno i da su završeni radovi na sanaciji i asfaltiranju spoja ulica Prvomajska i Bistua Nuova, čija je vrijednost bila 23.458 KM. 

U augustu 2022. godine završeni su i radovi na asfaltiranju Ulice Mejdandžil, a 19.8.2022. godine započeti i radovi na sanaciji Ulice Aleja šehida.

Radovi na asfaltiranju Ulice Aleja šehida počeli su krajem augusta, a nakon što su završeni radovi na sanaciji asfalta u Štrosmajerovoj i Gornjozeničkoj ulici, u drugoj polovini augusta 2022. godine započeli su radovi na sanaciji puta Armije BiH u naselju Meokošnice. 

Krajem augusta 2022. godine počeli su i radovi na sanaciji Ulice Zacarina čija je vrijednost 136.928,84 KM s PDV-om. Također, tada su počeli i radovi na sanaciji Ulice željeznička, dok su radovi na sanaciji Ulice Zacarina okončani polovinom septembra 2022. godine

Početkom septembra 2022. iz GU Zenica saopćeno je da će projekat sanacije i asfaltiranja puta u naselju Klanac uskoro biti realizovan, a gradonačelnik Fuad Kasumović prisustvovao je 5.9.2022. godine svečanosti u povodu završetka asfaltiranja 1.200 metara novog puta na dionici Gradišće–Strnokosi. 

U septembru 2022. realiziran je i projekat sanacije i asfaltiranja puta kroz naselje Otoka u MZ Arnauti. Riječ je o dionici dužine 810 metara, za čiju je realizaciju izdvojeno 90.441 KM, a u drugoj polovini tog mjeseca započeti su radovi na asfaltiranju dvije dionice puta u MZ Dobriljeno dužine oko 300 metara. 

U oktobru 2022. godine Gradska uprava Zenice obavijestila je javnost da su završeni radovi sanacije i asfaltiranja puta u naselju Orah Polje – MZ Nemila. Vrijednost ovih radova bila je 49.429,22 KM s PDV-om. U drugoj polovini oktobra završeni su i radovi na asfaltiranju 331 metra puta u mjesnoj zajednici Vražale, za šta je izdvojeno 60.000 KM.

Gradska uprava Zenica započela je 24.10.2022. godine realizaciju projekta rekonstrukcije dijela Ulice Ivana Gundulića, a ugovor za realizaciju radova potpisan je mjesec ranije. Iz Gradske uprave naglasili su da će, u okviru rekonstrukcije dijela ulice, biti izvršena i rekonstrukcije dijela vodovodne linije koju finansira JP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Zenica. 

Vrijednost radova koje finansira JP “ViK” iznosi  61.992,65 KM sa PDV-om, dok vrijednost rekonstrukcije koju finansira Grad Zenica iznosi 376.158,30 KM sa PDV-om.

Krajem oktobra 2022. godine završena su i radovi na sanaciji i asfaltiranju 250 metara puta u MZ Gornja Zenica. Vrijednost radova iznosila je oko 38.000 KM.

U novembru 2022. godine započeti su radovi na sanaciji Ulice Vojvodića put, a početkom decembra 2022. godine završena je izgradnja saobraćajnice 8, koja se nalazi u Poslovnoj zoni Zenica 1. 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!