U progresu

Nastavak uređenja gradskih i prigradskih puteva

Opštine: Zenica

Nastaviti sa uređenjem gradskih i prigradskih puteva.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata zabilježene su značajne aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Fuad Kasumović, Facebook, 10. 11. 2020.

U Budžetu Grada Zenica za 2021. godinu za izdatke za tekuće održavanje putne mreže predviđena su sredstva u iznosu od 900.000 KM, te 1.950.000 za projekta rekonstrukcije i investicionog održavanja putne mreže.

Krajem 2020. godine, u Gradskoj upravi Zenice potpisani su ugovori sa izvođačima radova za zimsko održavanje puteva i ulica. Prethodno je Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica izradila Program rada zimske službe za gradske ulice, lokalne i nekategorisane puteve Grada Zenice za sezonu 2020./2021.

U decembru 2020. godine započeti su radovi na rekonstrukciji četiri kraka lokalnog puta u mjesnoj zajednici Pehare. Vrijednost projekta je 48.309 KM. 

Stare, oštećene makadamske puteve zamijenit ćemo novim asfaltom. Građani zaslužuju da imaju normalne uvjete života kakvi dolikuju u 21. vijeku, te da svojim kućama ubuduće idu asfaltom, a ne po blatu što je bila njihova svakodnevnica proteklih dvadesetak godina. 

Fuad Kasumović, 7.12.2020.

U istom periodu vršeni su i radovi na rekonstrukciji i sanaciji udarnih rupa na cestovnoj i pratećoj infrastrukturi na području Zenice. Radovi su se izvodili prema nalogu Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica. Također, krajem godine započeti su i pripremni radovi za asfaltiranje puta za naselje Stjepanovići u mjesnoj zajednici Banlozi. Kako su naveli iz Gradske uprave, riječ je o projektu vrijednom 89.388 KM

U februaru 2021. Godine vršeni su radovi na sanaciji i asfaltiranju kraka ulice Tetovska, a vrijednost ugovora iznosila je 57.356 KM, a krajem marta 2021. u ulici Bistua Nuova vršeni su završni radovi na asfaltiranju jedne dionice puta, u dužini od oko 700 metara počevši od preduzeća Termika.

U selu Gornji Smajići, Mjesna zajednica Bistričak, u aprilu su nastavljeni radovi na rekonstrukciji i asfaltiranju lokalnog puta. Radovi su nastavljeni u sklopu realizacije rekonstrukcije i investicionog održavanja putne mreže za 2020. godinu, a sredstva u iznosu oko 76.000,00 KM osigurana su iz Budžeta Grada Zenica. Asfaltiranje puta završeno je u mjesecu junu

U Mjesnoj zajednici Perin Han u aprilu ove godine su započeti pripremni radovi na asfaltiranju makadamskog puta za selo Palinovići. Kako su naveli iz Gradske uprave, planirana je sanacija i asfaltiranje makadamskog dijela puta u dužini 1315 metara, prosječne širine 3,50 metara. Istog mjeseca je završeno je asfaltiranje ulice Hamida i ulice Josipovića put u Mjesnoj zajednici Novo Radakovo. Ukupna dužina asfaltiranih ulica iznosi oko 1.700 metara. Iz Gradske uprave su naglasili da je na ovaj način u cijelosti izvršeno asfaltiranje navedenih ulica do spoja sa naseljem Kopilo.

Narednog mjeseca okončani su radovi i na rekonstrukciji puta za naselje Izgrtine u Mjesnoj zajednici Topčić Polje danas će biti okončani radovi, odnosno početka starog puta za MZ, a vrijednost radova iznosila je 57.209 KM. U maju su finalizirani radovi i na rekonstrukciji ulica Zmajevačka i Vrandučka.

U mjesecu junu 2021. godine započeti su radovi na asfaltiranju dijela puta dužine 2.150 metara u MZ Pepelari, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 441.868 KM. 

Kako sam više puta dosad ponovio Pepelari kao najudaljenija mjesna zajednica Grada Zenica i jedina čiji mještani u 21. vijeku nisu imali put, će biti povezani s gradom novom putnom komunikacijom. Evidentno je da mi mnogi spočitavaju što dio zajedničkog novca svih građana Zenice dajemo i tamo gdje se svojevremeno nije ništa ulagalo.

Fuad Kasumović, 29.6.2021.

Radovi na asfaltiranju ovog puta završeni su u septembru iste godine.

U julu 2021. započeta je realizacija projekta „Sanacija puta u naselju Dolipolje“ u mjesnoj zajednici Lašva. Kako se navodi u saopćenju općine, saniran je put u dužini od 680 metara, a vrijednost radova iznosi 80.262 KM. Radovi su okončani krajem istog mjeseca.

Služba za ekologiju, komunalne poslove i mjesne zajednice Grada Zenica u okviru redovnog održavanja gradskih ulica, lokalnih i nerazvrstanih cesta, izvršila je početkom septembra 2021. sanaciju i asfaltiranje degradiranog betonskog puta u Mjesnoj zajednici Crkvice.

Od početka ovog mandata Fuada Kasumovića, intenzivno su izvođeni radovi na asfaltiranju ulice Bistua Nuova, a prema podacima dostupnim na stranici Grada Zenica, do sada je asfaltirano oko 6,7 km [1, 2, 3].

U oktobru 2021. godine završena je sanacija dijela puta kroz naselje Gradac u dužini od 260 metara. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!