Započeto

Izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda

Opštine: Zenica

Izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda.

Izvor: Zenička Inicijativa, Facebook, 17. 10. 2020.

Na lokaciji gdje je planirano postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, u septembru 2021. godine započeti su geološki istražni radovi. U februaru 2022. godine Gradska uprava je obavijestila javnost da je preduzeće Vodovod i kanalizacija raspisalo Javni poziv za dostavljanje ponuda za izgradnju glavnog kolektora, a u oktobru 2022. godine potpisan je Ugovor o izvođenju radova na izgradnji sistema kolektora između Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Zenica i društva Mibral d.o.o. Sarajevo.

Izvor: Gradska uprava Zenica

Kako se navodi u saopćenju Gradske uprave Zenice, 13.9.2021. je objavljen pretkvalifikacioni tender za izbor izvođača radova na izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda u Banlozima. 

Također, u istom saopćenju je navedeno da su na lokaciji gdje je planirano postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda “u toku geološki istražni radovi koji su dio aktivnosti na Projektu prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda grada Zenice. Izvođač radova je firma GEOAVAS d.o.o. Sarajevo koja je odabrana kao najpovoljniji ponuđač za ovu vrstu radova. Rok za izvođenje predmetnih radova je 50 dana”.

U februaru 2022. godine iz Gradske uprave Zenica saopćeno je da je preduzeće Vodovod i kanalizacija raspisalo Javni poziv za dostavljanje ponuda za izgradnju glavnog kolektora i povezanih radova Grada Zenice, a u okviru projekta „Prikupljanje i tretman otpadnih voda grada Zenica“, koji uključuje izgradnju novih kolektora, pumpnih stanica i postrojenja za tretman otpadnih voda.

Kako je tada saopćeno iz Gradske uprave, Ukupna vrijednost pomenutog projekta iznosi 19.266.687 eura, a njegovo finansiranje je obezbijeđeno donatorskim sredstvima Vlade Savezne Republike Njemačke i Vlade Švicarske, te doprinosom Grada Zenice. 

U saopćenju Gradske uprave od 25.2.2022. godine navodi se da je Grad zenica u proteklom periodu pokrenuo nekoliko velikih razvojnih projekata iz oblasti vodosnabdijevanja, odvodnje i tretmana otpadnih voda, te najavljen početak realizacije razvojnog projekta ”Sakupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici”

U saopćenju se pored ostalog navodi da će se realizacijom ovog projekta poboljšati život građana Zenica kao i kvalitet Vode rijeke Bosne nizvodno od grada, a jedan od benefita se ogleda u obavezi velikih industrijskih zagađivača da na odgovarajući način tretiraju svoje otpadne vode.

U oktobru 2022. godine u Gradskoj upravi Zenica potpisan je Ugovor o izvođenju radova na izgradnji sistema kolektora između Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Zenica i društva Mibral d.o.o. Sarajevo. Ugovor je potpisan za Komponentu 1 koja podrazumijeva izgradnju sistema kolektora, a u okviru velikog razvojnog projekta „Sakupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici“. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 4.216.665,35 EUR, a rok izvođenja radova je 18 mjeseci.

U sklopu realizacije Komponente 1 će biti izgrađeni kanalizacioni kolektori ukupne dužine 6.988 metara, uključujući izgradnju 168 revizionih okana kao i jedne prepumpne stanice.

Prilikom potpisivanja ugovora, na značaj projekta osvrnuo se i direktor JO “Vik” d.o.o. Zenica Emir Pašalić, pojasnivši da je najznačajniji dio ove komponente predstavlja nastavak izgradnje Glavnog lijevoobalnog kolektora do lokacije budućeg postrojenja za tretman otpadnih voda u Banlozima kao i odvajanje gradskih otpadnih voda od kanalizacionog sistema koji prolazi kroz Mittal. 

Kako je javnost obaviještena putem zvanične stranice Grada Zenica, 23.1.2023. godine u Gradskoj upravi održan je sastanak projektnog odbora za projekat “Sakupljanje i tretman otpadnih voda Zenica”, kojom prilikom su prezentirane do tada urađene aktivnosti kada se radi o ovom projektu. 

Tim povodom Kasumović je pored ostalog istakao da nije zadovoljan dinamikom odvijanja odnosno izvođenja projekta, ustvrdivši pritom da je jedan od razloga je i taj što su cijene za 40 posto veće nego kada je projekat dogovaran.

Zato ću zamoliti da konačno ovaj projekt krene u potpunosti, da nemamo problem kada izaberemo izvođača. Očigledno će za ovaj projekat problem biti nedostatak sredstava, jer je takva situacija ne samo u Zenici nego u cijelome svijetu. Istini za volju, uradili smo dosta toga, sada samo treba implementirati projekat. Želim posebno istaći da su Gradska uprava Zenica i JP Zenica priveli kraju sve što se tražilo od nas, odnonso sve to je u završnoj fazi.

Fuad Kasumović, 23.1.2023. 

Tom prilikom predstavnik ambasade Švicarske u BiH Siroco Messerli izjavio je da su Gradska uprava Zenice i njeni partneri na dobrom putu da se projekat uradi na pravi način ali i da, kako je dodao, još ima nekoliko otvorenih pitanja koja treba prevazići.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!