Započeto

Izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda

Opštine: Zenica

Izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata, zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Zenička Inicijativa, Facebook, 17. 10. 2020.

Na lokaciji gdje je planirano postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u toku su geološki istražni radovi, nakon čega slijedi ispitivanje tla na osnovu uzetih uzoraka s preporukama za gradnju planiranog postrojenja. Također, objavljen je pretkvalifikacioni tender za izbor izvođača radova.

Izvor: Gradska uprava Zenica

Kako se navodi u saopćenju Gradske uprave Zenice, 13.9.2021. je objavljen pretkvalifikacioni tender za izbor izvođača radova na izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda u Banlozima. 

Predkvalifikacioni tender podrazumijeva postupak odabira kompanija koje zadovoljavaju kriterije KfW banke za učešće u tenderu kako bi se formirala lista budućih ponuđača koji imaju pravo učešća na tenderu. Za izgradnju postrojenja je od strane KfW banke predviđeno da se radovi izvode po Žutom Fidic-u, odnosno po sistemu „ključ u ruke“.

Saopćenje Gradske uprave Zenice, 13.9.2021.

Također, u istom saopćenju je navedeno da su na lokaciji gdje je planirano postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda “u toku geološki istražni radovi koji su dio aktivnosti na Projektu prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda grada Zenice. Izvođač radova je firma GEOAVAS d.o.o. Sarajevo koja je odabrana kao najpovoljniji ponuđač za ovu vrstu radova. Rok za izvođenje predmetnih radova je 50 dana”.

Nakon provedenih terenskih istraživanja ovlaštena laboratorija će na osnovu uzetih uzoraka izvršiti ispitivanja tla i pripremiti geološki elaborat o rezultatima ispitivanja i preporukama za gradnju planiranog postrojenja za tretman otpadnih voda grada Zenice, sve u skladu sa zakonskim propisima iz ove oblasti.

Saopćenje Gradske uprave Zenice, 13.9.2021.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!