Započeto

Izgradnja aqua parka

Opštine: Zenica

Izgraditi najmoderniji aqua park u regionu na mjestu sadašnjih bazena u Crkvicama.

Obrazloženje

Tokom treće godine mandata započete su aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Fuad Kasumović, Facebook, 10. 11. 2020.

U augustu 2023. godine potpisan je Ugovor za izgradnju prve faze zatvorenog olimpijskog bazena s pratećim sadržajima u vrijednosti preko 10 miliona KM, dok je početkom novembra 2023. godine gradonačelnik Kasumović obišao je radove na izgradnji Olimpijskog bazena u Zenici.

Izvor: Gradska uprava Zenica

Kako je saopćeno 11.5.2023. godine, Gradska uprava Zenica u proteklom periodu održala je niz sastanaka i preduzela aktivnosti na izgradnji zatvorenog olimpijskog bazena u ovom gradu. Lokacija na kojoj je predviđena izgradnja objekta zatvorenog bazena u sklopu je postojećeg kompleksa otvorenih bazena.

Osnovni sadržaji u sklopu objekta zatvorenog olimpijskog bazena jesu bazen dimenzija 50x25m i manji bazen za rasplivavanje dimenzija 25×12,5m. U sklopu objekta predviđeni su svi prateći sadržaji vezani za funkciju bazena te dodatni ugostiteljski sadržaji, fitness i wellness centar, koji će omogućiti da kompleks bude u funkciji tokom cijelog dana, svaki dan u godini.

Iz Gradske uprave dodaju da je zatvoreni bazen lociran tako da ne ugrožava funkciju postojećih otvorenih bazena i tako da građani/ke Zenice neće ostati uskraćeni za sezonu kupanja na gradskim bazenima u Crkvicama. U drugoj fazi planirana je rekonstrukcija postojećih otvorenih bazena u aqua park, čime će ovaj kompleks dobiti svoju punu funkciju, primjerenu potrebama građana/ki Zenice.

Posebno je važno da budu ispunjeni svi sigurnosni zahtjevi i aspekti koji moraju biti zadovoljeni prilikom projektovanja ovakve vrste objekta. Objekat zatvorenog olimpijskog bazena mora biti projektovan po pravilima, standardima i propisima Evropske plivačke federacije (LENA) i Međunarodne plivačke organizacije (FINA) da bi se na bazenu mogla organizovati sva evropska i svjetska plivačka i vaterpolo takmičenja, međunarodna sportska takmičenja u plivanju i vaterpolu na svim razinama. Zenica je davno zaslužila ovakav projekat i drago mi je da sve teče prema planiranoj dinamici. Gradska uprava sa mnom na čelu ulaže maksimalne napore da se završe sve procedure koje nalaže zakon i da čim prije krenu radovi na reprezentativnom objektu.

Fuad Kasumović, 11.5.2023.

Izvor: Gradska uprava Zenica

Početkom augusta 2023. godine, Grad Zenica i izvođač radova potpisali su Ugovor o izvođenju radova na izgradnji I faze objekta zatvorenog olimpijskog bazena s pratećim sadržajima, dok je početkom novembra 2023. godine gradonačelnik Kasumović obišao  radove na izgradnji Olimpijskog bazena u Zenici. 

U sklopu projektnog rješenja također je predviđena izgradnja adekvatnog broja parking mjesta uz bazen za osobna vozila i autobuse.

Vrijednost građevinskih radova na izgradnji I faze objekta iznosi oko 10,5 miliona KM, dok procijenjena vrijednost ukupne izgradnje objekta zatvorenog bazena iznosi 20 miliona KM. Rok za izgradnju I faze je 12 mjeseci od potpisivanja ugovora, a planirano vrijeme izgradnje objekta je 24 mjeseca.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!