Nije započeto

Početak gradnje Poslovno-prodajne zone “Zenica jug”

Opštine: Zenica

Početi gradnju Poslovno-prodajne zone “Zenica jug” i Radne zone “Zenica sjever” u kojim će posao imati preko 4.000 ljudi.

Izvor: Fuad Kasumović, Facebook, 10. 11. 2020.

U oktobru 2022. godine, iz Gradske uprave Zenica saopćeno je da su na lokalitetu Poslovne zone Zenica jug u toku radovi na uređenju korita rijeke Bosne.

Iz Gradske uprave naglašavaju da se radovi izvode u cilju stvaranja uslova za izgradnju saobraćajnice i šetnice za potrebe Poslovne zone Zenica jug.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 749.807,07 KM sa PDV-om, a radove izvodi konzorcij firmi „Špic beton“ d.o.o. Zenica i „Gradnja 1“ d.o.o. Tešanj.

Radovi obuhvataju regulaciju desne obaloutvrde u vidu izgradnje potpornog zida visine do sedam metara u koritu rijeke Bosne. Riječ je o dionici koja počinje od mosta na M17 pa nizvodno. U toku ove faze planirano je izvođenje radova u dužini 147 metara. (…) Noveliranim glavnim projektom predviđena je regulacija rijeke Bosne, na potezu Poslovne zone Zenica jug u ukupnoj dužini 1900 metara.

Saopćenje Gradske uprave Zenica, 26.10.2022.

Na 27. Sjednici Gradskog vijeća Zenice održanoj 15.12.2022. godine usvojen je Regulacioni plan „Poslovno rekreativna-turistička zona Zenica-Jug“. 

Odlukom Gradskog vijeća Zenice o utvrđivanju javnog interesa od 3.11.2022. godine kojim je utvrđen javni interes radi regulacije Klopačkog potoka u sklopu Poslovne zone Zenica-Jug , Grad Zenica objavio je 11.1.2023. godine Javni oglas radi sporazumnog pribavljanja nekretnina u postupku eksproprijacije. 

U okviru navedenog oglasa, pored ostalog, pozvani su vlasnici nekretnina koji su upisani kao vlasnici nekretnina u KO Perin Han da se radi pokušaja sporazumnog rješavanja sticanja prava vlasništva nad određenim nekretninama koje će se eksproprisati u svrhu regulacije Klopačkog potoka jave u prostorije Gradskog pravobranilaštva.  

Na Istinomjerov upit o tome da li je u 2023. godini bilo aktivnosti na realizaciji ovog obećanja, iz gradske uprave Zenice nije odgovoreno. 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!