Nije započeto

Izgradnja regionalnog vodovoda “Plava voda”

Opštine: Zenica

Izgradnja regionalnog vodovoda “Plava voda”.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata nisu zabilježene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Zenička Inicijativa, Facebook, 17. 10. 2020.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović održao je 24.11.2020. sastanak sa direktoricom Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelu Naessl. Jedna od tema sastanka bila je realizacija projekta “Plava voda”.

Grad Zenica duguje veliku zahvalnost EBRD-u za finansijsku podršku, za realizaciju više projekata. Na današnjem sastanku razgovarali smo o pitanjima realizacije projekta poboljšanja energetske efikasnosti u JU Kantonalna bolnica Zenica i projekta “Plava voda”. Našli smo određena rješenja za koja mislim da će biti prihvatljiva svim učesnicima navedenih projekata.

Fuad Kasumović, 24.11.2020.

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović posjetio je 27.9.2021. Gradsku upravu Zenice, gdje je sa gradonačelnikom Kasumovićem razgovarao o implementaciji „Plava voda“.

Grad Zenica i Općina Travnik zajedno učestvuju u realizaciji projekta „Plava voda“. Upoznat sam da su u završnoj fazi aktivnosti polaganja trase. Sada slijedi postupak eksproprijacije, kao i procedura izbora rukovodstva Javnog preduzeća Regionalni vodovod „Plava voda“ d.o.o. Travnik.

Fuad Kasumović, 27.9.2021.


Vlada Federacije BiH, na osnovu elaborata određenih parcela za realizaciju projekta Plava voda, donijela je u novembru 2021. godine Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju regionalnog vodovoda Plava voda na području ZDK i SBK.

Općina Travnik objavila je polovinom aprila 2022. godine obavještenje u kojem se navodi da JP RV “Plava voda” d.o.o. Travnik informira javnost da je započet postupak eksproprijacije trase regionalnog vodovoda “Plava voda”.

Krajem jula 2022. godine, v.d. direktora JP Regionalni vodovod Plava Voda Ernad Granić ustvrdio je da su poslovi eksproprijacije u toku i da ostaje samo otkup zemljišta na trasi.

Međutim, prema informacijama koje su objavljene u medijima u julu 2022 godine [1, 2] Grad Zenica obustavio je u martu 2022. godine uplaćivanje sredstava za funkcionisanje JP “Plava voda” d.o.o. Travnik, čiji je osnivač.

Prema riječima v.d. direktora ovog preduzeća Ernad Granića, postoje “određeni šumovi” u finansiranju rada preduzeća.

Prema dostupnim informacijama iz jula 2022. godine, općine Travnik, Busovača i Novi Travnik uradile su 100%, 80% i 98% posla u prvom dijelu eksproprijacije, dok je Grad Zenica uradio 35% posla u prvom dijelu eksproprijacije.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!