Analize

Grad Tuzla: Nakon višegodišnjeg čekanja, započeo rad na izgradnji Gradskog groblja

Na Lokalnim izborima 2016. godine u Tuzli, pobijedio je dugogodišnji gradonačelnik Jasmin Imamović iz SDP-a BiH. U trećoj godini njegovog mandata nastavljen je rad na infrastrukturnim projektima, te je konačno, nakon višegodišnjeg čekanja, započeta izgradnja Gradskog groblja na lokalitetu Drežnik.

Bitno je napomenuti da novi/stari gradonačelnik Imamović pred Lokalne izbore 2016. godine javnosti nije predočio nikakav dokument koji je predstavljao njegov program, već je tim Istinomjera obećanja izdvojio iz medijskih nastupa tokom predizborne kampanje.

Od ukupno 21 obećanja, 6 je dobilo ocjenu u progresu, 7 obećanja ima ocjenu započeto, a isti broj ih ima i ocjenu nije započeto. Jedno obećanje je dobilo ocjenu zaustavljeno, a ono se odnosi na izgradnju istočne tribine Stadiona Tušanj koja je zaustavljena već dvije godine, iako se u budžetu grada svake godine planiraju sredstva.

Gradonačelnik Imamović u prve tri godine mandata nema nijedno u potpunosti ispunjeno obećanje, te su njegova najbolje ocijenjena obećanja dobila ocjenu u progresu, a ima ih ukupno šest. Većina ovih obećanja se odnosi na nastavak otprije započetih aktivnosti, kao što su nastavak toplifikacije, nastavak dobrih praksi iz socijalne politike, sprečavanje dalje privatizacije javnih preduzeća, nastavka davanja poticaja u poljoprivredi, stvaranja uslova za gradnju i održavanja niskih cijena komunalnih usluga.

Između 7 obećanja koja su dobila ocjenu započeto, izdvajaju se dva obećanja koja su u prošlom izvještaju dobila ocjenu nije započeto. Obećanja se odnose na gradnju Gradskog groblja i na izgradnju nedostajućih objekata komunalne infrastrukture.

Naime, u oktobru 2019. godine, nakon višegodišnjeg čekanja na realizaciju projekta, započela je gradnja Gradskog groblja na lokalitetu Drežnika. Prema dostupnim informacijama, Gradsko groblje će po okončanju prve faze projekta imati kapacitet od 4.200 mjesta, te bi nakon završetka projekta svojim kapacitetom trebalo da zadovolji potrebe grada za narednih 50 godina.

Ocjenu započeto između ostalih imaju i obećanja o otvaranju novih radnih mjesta, te o stvaranju uslova za povećanje zaposlenosti. U periodu od početka mandata do zaključenja istraživanja, prema zvaničnim biltenima, broj zaposlenih osoba u Tuzli povećao se sa 31.035 na 31.624.

Od obećanja koja su dobila ocjenu nije započeto izdvajaju se obećanja o izgradnji produžetka Južne magistrale do Slavinovića, spajanju historijske jezgre grada sa Slatinom, te podmlađivanju i reorganizaciji gradske administracije.

Nakon tri godine mandata, uz nijedno ispunjeno, tek 29% obećanja koja je dao gradonačelnik Imamović spadaju u kategoriju obećanja sa visokom vjerovatnoćom ispunjenosti na kraju mandata, 33% ih spada u kategoriju srednje vjerovatnoće ispunjenosti, dok ih je 38% u kategoriji niske vjerovatnoće ispunjenosti do kraja mandata.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!