Ispunjeno većim dijelom

Nastavak dobrih praksi iz oblasti socijalne politike

Opštine: Tuzla

Uporedo sa ovim nastavljamo sa jakim mjerama SOCIJALNE POLITIKE. Kad saberete sva izdvajanja svih 12 općina Tuzlanskog kantona, pomnožite puta dva, Tuzla izdvaja duplo više za borce u stanju socijalne potrebe. Već tri godine smo jedini grad koji u saradnji sa međunarodnim i domaćim Crvenim krstom/križem, obezbjeđujemo kućnu njegu starim i iznemoglim osobama, imamo 26 područnih ambulanti osim centralnog Doma zdravlja, koji je najbolji u BiH, gradimo socijalne stanove…

Obrazloženje

U toku mandata 2016 - 2020 obećanje je ispunjeno u mjeri koja je značajna za njegove ciljeve.

Izvor: Jasmin Imamović za depo.ba

Tokom mandata 2016 – 2020, Grad Tuzla je nastavio projekat „Njega i pomoć u kući“ koji implementira Crveni križ/krst Tuzle uz finansijsku podršku Švicarskog crvenog križa i Grada Tuzle.  Projektom se unaprjeđuje pristup njezi i pomoći u kući za starije i hronično bolesne osobe i osobe sa onesposobljenjem na području grada Tuzle.  Iz Budžeta Grada Tuzla za 2019. godinu izdvojena su sredstva u iznosu od 65.000,00 KM dok će se u 2020. godini za nastavak realizacije Projekta „Njega i pomoć u kući“ izdvojiti sredstva u iznosu od 85.000,00 KM. Grad Tuzla će od 2021. godine preuzeti finanisiranje projekta u ukupnom iznosu oko 200.000,00 KM na godišnjem nivou.

U oblasti socijalnog stanovanja Grad Tuzla je u septembru 2016. godine usvojilo Strategiju neprofitnog socijalnog stanovanja za period od 2017. do 2021. godine.  Od 2017. godine su i započete aktivnosti na izgradnji kolektivnih stambenih jedinica za ovu kategoriju stanovništva. U okviru Regionalnog programa za stambeno zbrinjavanje izbeglih i interno raseljenih lica, dvadeset porodica je krajem 2017. godine dobilo je ključeve novoizgrađenih stanova u zgradi u Tuzli.

Ukupna vrijednost ovog objekta u Tuzli je više od million KM. Iz Fonda RSP-a finansirani su troškovi izgradnje i nadzora u iznosu od oko 860.000 KM. Učešće Grada Tuzla, u vidu ustupanja građevinski opremljenog zemljišta, priključaka na infrastrukturu, te izdavanja ne-ophodnih dozvola iznosi oko 170.000 KM. Korištenje ove zgrade bit će uređeno u skladu sa pravilima o neprofitno-socijalnom stanovanju.

Saopštenje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, 7. decembar 2017.

U okviru projekta “Podrška za uspostavljanje pravnog okvira i izgradnja kapaciteta u oblasti socijalnog stanovanja na lokalnom nivou kroz zatvaranje kolektivnih centara (CEB II)”, izgrađeno je 156 stanova u devet lamela na lokalitetima Miladije i Solina. U okviru drugog projekta „Regionalni stambeni program (RSP)-3 talas“, Regionalni program stambenog zbrinjavanja u Bosni i Hercegovini (RPSZ), obezbijeđena je izgradnja dvije višestambene zgrade u naseljima Ši Selo i Solina sa ukupno 54 stambene jedinice. Realizacija ova dva projekta finansirana je sredstvima donator u iznosu od 12.067.791,51 KM, i sredstvima iz Budžeta Grada Tuzle u iznosu od 3.789.863,38 KM. Kroz program neprofitnog stanovanja zbrinuto je preko 200 porodica u stanju socijalne potrebe i raseljenih osoba.

 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!