Djelimično ispunjeno

Gradsko groblje

Opštine: Tuzla

(…)Moramo izgraditi komunalni objekat groblja.(…)

Izvor: Jasmin Imamović za Tuzlanski.ba

U drugoj polovini 2019. godine, započeto je sa predradovima za izgradnju gradskog groblja na lokalitetu Drežnika. Nakon prilagođavanja terena, krajem septembra 2020. godine, najavljen početak radova. Imajući u vidu da bi prva faza izgradnje trebala biti okončana u proljeće 2021. godine, ovo predizborno obećanje je djelimično ispunjeno.

Izmjena dijela Regulacionog plana Centralnog gradskog groblja „Drežnik“ u Tuzli napravljena je 2017. godine, čime su stvorene pravne pretpostavke za projektovanje i početak ralizacije gradnje gradskog groblja. 

Pripremni radovi na lokalitetu Drežnika započeli su oktobru 2019. godine. Tim povodom, gradonačelnik Tuzle, Jasmin imamović izjavio je sljedeće:

Građevinske firme koje se bave bave iskopm zemlje oslobodili smo dažbina ukoliko tu iskopanu zemlju dovezu ovdje i propisno je odlože. Sada već imamo visinu od pola metra iznad šljake. Plan je da to bude dva metra kako bi se umrli ukopavali u zemlju, a ne u šljaku.

Jasmin Imamović, 17. oktobar 2019.

Kako je navedeno iz gradske uprave, realizacijom I faze izgradnje gradskog groblja u Tuzli, zadovoljiti će se potrebe za ukopom umrlih lica za narednih 10 do 15 godina, dok će realizacijom cjelokupnog projekta, biti omogućen ukop umrlih lica za narednih 60 godina.

Prema informacijama iz gradske uprave, izgradnjom gradskog groblja bit će smanjena cijena ukopa, jer će gradskim grobljem upravljati javno komunalno preduzeće “Komemorativni centar” iz Tuzle.

Kako je najavljeno krajem septembra 2020. godine, završeni su pripremni radovi u vidu prilagođavanja terena, čime su stvoreni uslovi za početak radova koji će biti realizovani u nekoliko etapa.

Početkom oktobra 2020. godine, direktor JKP Komemorativni centar Tuzla Faruk Latifagić, najavio je da bi izvođač radova uskoro trebao započeti aktivnosti na terenu, dok bi prva faza trebala biti završena do proljeća 2021. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!