Analize

Grad Široki Brijeg: Treća godina mandata gradonačelnika Mire Kraljevića

Iz Predizbornog programa HDZ-a BiH za Široki Brijeg 2016-2020, Istinomjer je zabilježio 19 obećanja, od čega su po četiri obećanja ispunjena ili u progresu, sedam obećanja je započeto, dok četiri obećanja nisu započeta.

Od četiri obećanja koja su dobila ocjenu ispunjeno bitno je istaći da su tri obećanja ispunjena u prvoj ili drugoj godini mandata – usvajanje Strategije razvitka za razdoblje 2016 – 2025, prostorni plan Grada Širokog Brijega i osnivanje stručne službe za lokalni ekonomski razvitak, dok je obećanje koje se odnosi na uspostavu ureda za evidenciju i upravljanje imovinom ispunjeno u trećoj godini mandata, što je za Istinomjer potvrđeno iz Gradske uprave Širokog Brijega.

Četiri obećanja dobila su ocjenu u progresu. Jedno od pomenutih obećanja odnosi se na kontinuirane aktivnosti Grada Širokog Brijega kada je u pitanju obnova ulica u ovom gradu. Što se tiče obećanja za izgradnju gradskih vodovoda, u septembru 2019. godine potpisan je ugovor za izgradnju primarnog cjevovoda za vodovod u Knešpolju, a u toku su radovi i na nastavku izgradnje i proširenja vodovodne mreže Kočerin i Privalj, dok je vodovod Buhovo otvoren u oktobru 2019. godine. Jedno od obećanja koje je u progresu se odnosi na izgradnju i uređenje turističkih sadržaja. S tim u vezi, Grad Široki Brijeg, u okviru projekta “Adriatic canyoning”, od 2017. godine provodi mnogobrojne aktivnosti na izgradnji novih, te sanacaciji i uređenju postojećih turističkih sadržaja.

Od 19 obećanja, sedam je dobilo ocjenu započeto. Tako je u Gospodarskoj zoni Knešpolje završena sekundarna vodovodna mreža, a u toku su radovi na izgradnji glavne dovodne vodovodne cijevi, te je izvršena i parcelizacija zemljišta. Pored navedenog, u oktobru 2019. godine, javnost obaviještena da su u toku radovi na izgradnji komunalne infrastrukture u Gospodarskoj zoni Trn. Prve aktivnosti u vezi sa obećanjem koje se odnosi na izgradnju prečistača voda učinjene su početkom 2019. godine kada je održan prvi sastanak prilikom kojeg je izvođač preuzeo gradilište, te je rok od 750 dana je počeo teći, a u septembru 2019. godine javnost je obaviještena da su u toku pripremni radovi na izgradnji pročistača otpadnih voda.

Četiri obećanja dobila su ocjenu nije započeto, a pomenuta obećanja odnose se na uspostavu komunalnog redarstva, izgradnju kružnog toka na raskrižju kod Druge osnovne škole, izgradnju prometnice Trn-Belušine-Mokro, te na uspostavu Centra za upravljanje otpadom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!