Djelimično ispunjeno

Izgradnja i uređenje turističkih sadržaja

Opštine: Široki Brijeg

Izgradnja i uređenje turističkih sadržaja (park Sajmište, vrelo Borak, šetališne i biciklističke staze).

Izvor: Predizborni program HDZ-a BiH za Široki Brijeg

U junu 2017. godine potpisani su ugovori s partnerima u projektu “Adriatic canyoning” koji će biti će finansiran iz pretpristupnih fondova Europske unije, a u okviru ovog projekta za Grad Široki Brijeg predviđeno je 461 hiljada eura, od čega je 391 hiljada bespovratnih sredstava.

Projektni prijedlog  predat je u okviru treće prioritetne ose „Unaprjeđenje razvoja turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine”, i rezultat je zajedničkog rada 6 partnera. Projekt će trajati 30 mjeseci. Leader na projektu je Grad Široki Brijeg, a ostali partneri su: Općina Grude, Grad Drniš, Grad Obrovac, „Zadra nova“ – Razvojna agencija Zadarske županije i Agencija za izgradnju i razvoj Herceg-Novog – Herceg-Novi.

Saopćenje, 8. juni 2017.

Ovaj projekat obuhvata pet faza: izgradnju nove ulice od zgrade Vlade Županije, uz groblje “Sajmište” do Ulice Silvija Strahimira Kranjčevića, s pripadajućim parkiralištem od 18 parkirnih mjesta uz prometnicu, sa šetnicama i drvoredom uz kolnik; rekonstrukcija šetnice uz rijeku Lišticu od raskrižja kod zgrade Vlade ŽZH do raskrižja ulica Silvija Strahimira Kranjčevića, Crnačke i Japlaničke, uređenje parka Sajmište s pripadajućim sadržajima, rekonstrukcija postojeće Ulice Borak; rekonstrukciju postojećih pješačkih staza u samom kanjonu rijeke Lištice do starih kuća i mlinica u Gracu; te adrenalinski sportovi zip line i i rock climbing itd.

Osim što će Širokom Brijegu donijeti uređen park, korito i izvorište rijeke, šetališne staze, rekonstruirane ulice i nove adrenalinske sportove, posebna vrijednost ovoga projekta je i činjenica da u njegovoj provedbi sudjeluje veliki broj širokobrijeških arhitekata. Rok za provedbu projekta je 30 mjeseci, što znači da treba biti završen do 31. prosinca 2019. godine.

Saopćenje, 20. oktobar 2017.

U junu 2018. godine potpisana su dva Ugovora za infrastrukturne radove na lokalitetima park Sajmište i kanjon Borak:

Infrastrukturni radovi obuhvaćaju rekonstrukciju parka Sajmište gdje je planirana rekonstrukcija parka, instalaciju sustava za navodnjavanje i kanalizaciju, električne instalacije (postavljanje rasvjete), nabavu parkovne opreme (dječjeg igrališta), potom rekonstrukciju ulice od parka Sajmište prema restoranu Borak i pripreme brdskih šetnica kroz kanjon Borak (popravak šetnica i izgradnja četiri odmarališta).

Saopćenje, 8. juni 2018.

Iz Gradske uprave Grada Širokog Brijega obavijestili su javnost u novembru 2018. godine da se radovi na obnovi i uređivanju parka Sajmište i kanjona Borak odvijaju predviđenom dinamikom, a početkom marta 2019. godine nova rasvjeta u parku Sajmište puštena je u funkciju “čime su radovi u parku Sajmište ušli u završnu fazu, u kojoj će se “sitnijim” zahvatima uređivati i ispunjavati postavljeni okvir, dok je većina “grubih” radova uglavnom gotova”.

U aprilu 2019. godine na lokalitetu Sajmište u Borku u Širokom Brijegu završeni su građevinski radovi na izgradnji istoimenog parka, a javnost je tom prilikom obaviještena da su u toku “i radovi na izgradnji šetnice kroz kanjon Borak”, te je najavljen i skori početak radova na izgradnji zip line-a.

Krajem 2019. godine javnost je obaviještena da su završeni radovi na izgradnji pješačkih staza i odmarališta kroz kanjon Borak, športsko penjalište na ulazu u kanjon, a pri završetku su bili i radovi na postavljanju zip line sustava.

Na području Širokog Brijega i Gruda od 27. do 29. septembra 2019. godine održan je Hercegovina Adventure Week u sklopu projekta ADRIATIC CANYONING, a cilj ovog događaja bila je promocija lokacija kanjona Borak i Peć Mlini.

Krajem oktobra 2019. godine prezentovan je projekat “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – CYCLING RURAL”, na kojem su projektni partneri ujedno potpisali i sporazum o partnerstvu na projektu.

Projekt “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore”, provodi se u okviru Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji financira Europska unija. Projekt je službeno započeo 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000,00 eura, od čega Europska unija financira 400.000,00 eura. Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, Grad Široki Brijeg, Grad Ljubuški, Općina Posušje, Općina Grude i Turistička organizacija Herceg Novi.

Saopštenje, 31. oktobar 2019.

Iz Gradske uprave Širokog Brijega u septembru 2020. godine istakli su sljedeće:

Kako bi se stvorila jedna skladna cjelina Grad je završio i radove od parka Sajmište do gradskog bazena. Proširena je postojeća šetnice i postavljena rasvjeta, klupa i ostala opreme kao i u samome parku. Također, završeni su i radovi na uređenju parkinga ispred zgrade „Županije“ i izgrađen je novi kružni tok na raskrižju ulica Stjepana Radića i S.S.Kranjčevića.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!