Ispunjeno manjim dijelom

Gospodarska zona Trn

Opštine: Široki Brijeg

Gospodarska zona Trn – daljnja izgradnja internih prometnica i ostale komunalne infrastrukture.

Izvor: Predizborni program HDZ-a BiH za Široki Brijeg

Iz Gradske uprave Širokog Brijega istakli su da je nekoliko lokalnih poduzetnika iskazalo zainteresiranost za otvaranje novih pogona na prostoru Gospodarske zone Trn. Ukupna površina zone je 128 hektara, a površina građevnog zemljišta za gospodarske namjene u sklopu zone je 55 hektara. Grad Široki Brijeg ranije je usvojio Odluku o smanjenju cijene zemljišta za investitore koji su spremni otvoriti nova radna mjesta u zoni, te dodatne pogodnosti kada se radi o proizvodnim djelatnostima. Cilj je nastaviti izgrađivati zonu, u planu je njezino adekvatno uređenje, a s već pripremljenim projektima apliciramo na pojedina grant i kreditna sredstva.

Krajem marta 2018. godine, na sjednici Gradskog Vijeća Grada Široki Brijeg usvojene su i odluke o formiranju Gospodarske zone Trn i Industrijske zone Knešpolje. Kako su istakli na sjednici, razlog je formalno pravne prirode, iako su zone već uspostavljene ranije na osnovu detaljnih i urbanističkih planova. 

U informacijama koje su 2018. godine dostavljene Istinomjeru od strane Gradske uprave Grad Široki Brijeg, navedeno je da je u gospodarskoj zoni Trn u 2018. godini osigurano 250.000 KM od Federalnog ministarstva obrta, razvoja i poduzetništva i 100.000 KM od Fonda za zaštitu okoliša za izgradnju internih prometnica i komunalne infrastrukture. 

U oktobru 2019. godine javnost je obaviještena da su u toku “radovi na izgradnji komunalne infrastrukture u Gospodarskoj zoni Trn”.

Cilj ovog projekta je razvoj infrastrukture koja će doprinijeti održivom ekonomskom razvoju i poboljšanju životnog standarda te osiguravanju uvjeta za privlačenje domaćih i stranih investitora u Široki Brijeg. Nositelj projekta je Grad Široki Brijeg, a sufinancira ga Federalno ministarstvo obrta, razvoj i poduzetništva u iznosu od 250.000 KM. Ukupna dužina glavne lokalne ceste u gospodarskoj zoni „Trn“ iznosi 1240 m, a do sada je izgrađeno 600 m ceste s asfaltnim slojem. Radovi koji se trenutno izvode odnose se na izgradnju preostalog dijela u dužini od 640 m. Ti radovi obuhvaćaju izvođenje zemljanih radova i tamponskog sloja čime bi se probila trasa u cijeloj svojoj dužini.

Saopćenje, Grad Široki Brijeg, 18.10.2019.

U januaru 2020. godine saopćeno je da su radovi na izgradnji glavnog transportnog cjevovoda na lokalitetu gospodarske zone Trn, koji su započeli u martu 2019. godine, okončani 31. 10. 2019. godine. Nositelj projekta je Grad Široki Brijeg, a sufinansirao ga je Fond za zaštitu okoliša FBiH u iznosu od 100.000,00 KM.

Ukupna vrijednost projekta je 225.909 KM, a odnosi se na izvođenje građevinskih radova i pružanje usluga nadzora nad izvođenjem građevinskih radova. Izgradnjom glavnog transportno distributivnog cjevovoda Dyctil DN 400 mm od vodospreme Bošnjakovo Brdo u Širokom Brijegu do gospodarske zone Trn u dužini 5000 m, osigurani su tehnički uvjeti za projektiranje-izvođenje glavne distributivno transportne vodovodne mreže na lokalitetu gospodarske zone Trn. Za izgradnju vodovodne mreže na lokalitetu gospodarske zone Trn u dužini od 1400 m urađen je glavni projekt, te su izvedeni radovi na izgradnji glavnog transportnog cjevovoda na lokalitetu gospodarske zone Trn.

Saopćenje, Grad Široki Brijeg, 30. januar 2020.

Na postojećem cjevovodu, izgrađenom 60-ih godina prošlog stoljeća, često dolazi do poknuća cijevi zbog dotrajalosti, te je stoga izvršena zamjena cijevi čime će se, kako navode iz Gradske uprave Širokog Brijega, osigurati “stabilna vodoopskrba za stanovništvo, proizvodne, uslužne i poljoprivredne djelatnosti, osigurati propisna protupožarna zaštitu na području grada Širokog Brijega te će se znatno smanjiti gubitci vode koji nastaju uslijed čestih puknuća na cjevovodu”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!