Gospodarska zona Trn

Opština:

Gospodarska zona Trn – daljnja izgradnja internih prometnica i ostale komunalne infrastrukture.

Izvor: Predizborni program HDZ-a BiH za Široki Brijeg

Kratko obrazloženje

Tokom druge i treće godine mandata gradonačelnika Mire Kraljevića zabilježene su određene aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

Dugo obrazloženje

Iz Gradske uprave Širokog Brijega istakli su da je nekoliko lokalnih poduzetnika iskazalo zainteresiranost za otvaranje novih pogona na prostoru Gospodarske zone Trn. Ukupna površina obuhvata zone je 128 hektara, a površina građevnog zemljišta za gospodarske namjene u sklopu zone je 55 hektara. Grad Široki Brijeg ranije je usvojio Odluku o smanjenju cijene zemljišta za investitore koji su spremni otvoriti nova radna mjesta u zoni, te dodatne pogodnosti kada se radi o proizvodnim djelatnostima. Cilj je nastaviti izgrađivati zonu, u planu je njezino adekvatno uređenje, a s već pripremljenim projektima apliciramo na pojedina grant i kreditna sredstva.

Krajem marta 2018. godine, na sjednici Gradskog Vijeća Grada Široki Brijeg usvojene su i odluke o formiranju Gospodarske zone Trn i Industrijske zone Knešpolje. Kako su istakli na sjednici, razlog je formalno pravne prirode, iako su zone već uspostavljene ranije na osnovu detaljnih i urbanističkih planova. 

U informacijama koja su dostavljene od strane Gradske uprave Grad Široki Brijeg, navodi se sljedeće:

U gospodarskoj zoni Trn u 2018. godini osigurano je 250.000,00 KM od Federalnog ministarstva obrta, razvoja i poduzetništva i 100.000,00 KM od Fonda za zaštitu okoliša za izgradnju internih prometnica i komunalne infrastrukture. U tijeku je natječajna procedura za izbor izvođača radova.

U oktobru 2019. godine javnost je obaviještena da su u toku “radovi na izgradnji komunalne infrastrukture u Gospodarskoj zoni Trn”.

Cilj ovog projekta je razvoj infrastrukture koja će doprinijeti održivom ekonomskom razvoju i poboljšanju životnog standarda te osiguravanju uvjeta za privlačenje domaćih i stranih investitora u Široki Brijeg. Nositelj projekta je Grad Široki Brijeg, a sufinancira ga Federalno ministarstvo obrta, razvoj i poduzetništva u iznosu od 250.000,00 KM. Ukupna dužina glavne lokalne ceste u gospodarskoj zoni „Trn“ iznosi 1240 m, a do sada je izgrađeno 600 m ceste s asfaltnim slojem. Radovi koji se trenutno izvode odnose se na izgradnju preostalog dijela u dužini od 640 m. Ti radovi obuhvaćaju izvođenje zemljanih radova i tamponskog sloja čime bi se probila trasa u cijeloj svojoj dužini.

Saopćenje, Grad Široki Brijeg, 18.10.2019.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi