Izgradnja pročistača voda

Opština:

Projekt izgradnje pročistača otpadnih voda.

Izvor: Predizborni program HDZ-a BiH za Široki Brijeg

Kratko obrazloženje

Početkom 2019. godine održan je prvi sastanak prilikom kojeg je izvođač preuzeo gradilište, te je rok od 750 dana je počeo teći. Septembra 2019. godine javnost je obaviještena da su u toku pripremni radovi na izgradnji pročistača otpadnih voda.

Dugo obrazloženje

Sredinom juna 2016. godine, objavljen je javni tender za projektiranje i izgradnju Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, no u decembru 2017. godine pomenuti tender je poništen zbog “složene procedure međunarodnog natječaja i žalbi ponuđača”.

Zbog složene procedure međunarodnog natječaja i žalbi ponuđača koji nisu odabrani za izvođača, poništen je natječaj za izgradnju pročistača otpadnih voda. U tijeku je postupak ponovnog objavljivanja međunarodnog natječaja. Čeka se očitovanje Europske investicijske banke o pripremljenom tenderu, kako bi se nastavilo sa postupkom.

Saopćenje, Grad Široki Brijeg, 04.12.2017.

Krajem februara 2018. godine javnost je obaviještena da je održano javno otvaranje ponuda za projektiranje i izgradnju pročistača otpadnih voda u Širokom Brijegu na koji su pristigle četiri ponude.

U informaciji koja je dostavljena od strane Gradske uprave Grada Široki Brijeg, navodi se da je za izgradnju pomenutog pročistača otpadnih voda potpisan ugovor s izvođačem, te da slijede daljnje aktivnosti i početak radova u 2019. godini.

Početni sastanak povodom izgradnje pročistača otpadnih voda u Širokom Brijegu održan je 25. januara 2019. godine, a vrijednost radova, koji će se finansirati kreditnim i grant sredstvima iznosi 2.705.172 eura bez PDV-a.

Izvođaču je 25. siječnja predano gradilište, čime su počeli teći rokovi. Rok za izvođenje radova na izgradnji pročistača iznosi 750 dana, a obuhvaća projektiranje, izvođenje i probni rad. 

Saopćenje, Grad Široki Brijeg, 28.01.2019.

U septembru 2019. godine javnost je obaviještena da su u toku pripremni radovi na izgradnji pročistača otpadnih voda, koji će u prvoj fazi imati kapacitet oko 10.000 ES (ekvivalent stanovnika), a očekuje se da će biti u funkciji krajem 2020. godine.

Ovih dana se izvode radovi na lokalitetu pročistača. Nakon dobivanja dozvole za rušenje, krenulo se u uklanjanje starog objekta. U tijeku je i revizija projekta nakon čega se kreće u realizaciju izgradnje postrojenja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi