Djelimično ispunjeno

Izgradnja pročistača voda

Opštine: Široki Brijeg

Projekt izgradnje pročistača otpadnih voda.

Izvor: Predizborni program HDZ-a BiH za Široki Brijeg

Sredinom juna 2016. godine, objavljen je javni tender za projektiranje i izgradnju Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, no u decembru 2017. godine pomenuti tender je poništen zbog “složene procedure međunarodnog natječaja i žalbi ponuđača”.

Zbog složene procedure međunarodnog natječaja i žalbi ponuđača koji nisu odabrani za izvođača, poništen je natječaj za izgradnju pročistača otpadnih voda. U tijeku je postupak ponovnog objavljivanja međunarodnog natječaja. Čeka se očitovanje Europske investicijske banke o pripremljenom tenderu, kako bi se nastavilo sa postupkom.

Saopćenje, Grad Široki Brijeg, 4. decembar 2017.

Krajem februara 2018. godine javnost je obaviještena da je održano javno otvaranje ponuda za projektiranje i izgradnju pročistača otpadnih voda u Širokom Brijegu na koji su pristigle četiri ponude.

U informaciji koja je dostavljena od strane Gradske uprave Grada Široki Brijeg, navodi se da je za izgradnju pomenutog pročistača otpadnih voda potpisan ugovor s izvođačem, te da slijede daljnje aktivnosti i početak radova u 2019. godini.

Početni sastanak povodom izgradnje pročistača otpadnih voda u Širokom Brijegu održan je 25. januara 2019. godine, a vrijednost radova, koji će se finansirati kreditnim i grant sredstvima iznosi 2.705.172 eura bez PDV-a.

Izvođaču je 25. siječnja predano gradilište, čime su počeli teći rokovi. Rok za izvođenje radova na izgradnji pročistača iznosi 750 dana, a obuhvaća projektiranje, izvođenje i probni rad. 

Saopćenje, Grad Široki Brijeg, 28. januar 2019.

U septembru 2019. godine javnost je obaviještena da su u toku pripremni radovi na izgradnji pročistača otpadnih voda, koji će u prvoj fazi imati kapacitet oko 10.000 ES (ekvivalent stanovnika), a očekuje se da će biti u funkciji krajem 2020. godine.

Ovih dana se izvode radovi na lokalitetu pročistača. Nakon dobivanja dozvole za rušenje, krenulo se u uklanjanje starog objekta. U tijeku je i revizija projekta nakon čega se kreće u realizaciju izgradnje postrojenja.

Krajem 2019. godine iz Gradske uprave Širokog Brijega saopćeno je:

Početkom 2019. godine predano je gradilište za otpočinjanje radova za izgradnju pročistača otpadnih voda. Rok za izvođenje radova je 750 dana, a obuhvaća projektiranje, izgradnju i probni rad. Uklonjen je stari objekt i pripremljen je teren za početak izgradnje novog. Izgrađena je trafo – stanica koja će osiguravati potrebnu količinu električne energije za rad budućeg pogona za pročišćavanje otpadnih voda.

Saopćenje, Grad Široki Brijeg, 20. decembar 2019.

Iz Gradske uprave Širokog Brijega u septembru 2020. godine istakli su sljedeće:

Grad Široki Brijeg u okviru WATSAN-a provodi realizaciju projekta Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Obzirom da je 31.12.2019. godine istekao rok u kojemu je angažiran konsultant za Centralni nadzor, sve aktivnosti na ovom projektu su „zamrznute“ do odabira novog Centralnog nadzora. Vlada FBiH je na sjednici održanoj 23. 01. 2020. g. usvojila informaciju o statusu ugovora za Centralni nadzor, te je slijedom toga bilo potrebno da nadležno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva potpiše ugovor sa izabranim novim konsultantom. Međutim, zbog epidemiološke situacije izazvane COVID-om 19, te zbog dugog trajanja pripreme izmijenjenog nacrta ugovora za Centralni nadzor od strane FMPVŠ kao i samog potpisivanja od strane FMPVŠ, došlo je do značajnijeg kašnjenja u realizaciji projekta. Nakon potpisivanja ugovora sa novim konsultantom za Centralni nadzor, napokon je novi Centralni nadzor dobio Rješenje o imenovanju od 09.09.2020.g., te je slijedom toga dana 17. 09. 2020. g. održan on-line sastanak svih aktera na projektu i time su nastavljene prekinute aktivnosti. Do sada su od aktivnosti na projektu izvršeni pripremni radovi na uklanjanju postojećih objekata, izrađen je Glavni projekt i revizija, te su ishođene potrebne dozvole. Vrijednost radova iznosi 2 705 172 € bez PDV-a. Izvođači radova su JVCA KTM-Brina d.o.o. Posušje i Biogest International GmbH Dresdan.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!