Nikola Špirić

Nikola Špirić

Politička partija: SNSD

Trenutna pozicija: Delegat u Domu naroda PS BiH

Rođen je 1956. godine u Drvaru, a Ekonomski fakultet završio je u Sarajevu. Tokom svoje političke karijere je bio član pet stranaka: aktivno se počeo baviti politikom 1993. godine kao član Srpske radikalne stranke. Četiri godine kasnije je osnovao Demokratsku stranku za Banju Luku i Krajinu, a već 1998. prelazi u Srpsku demokratsku stranku u kojoj ostaje dvije godine. Špirić potom ulazi u Partiju demokratskog progresa, ali se i u ovoj partiji zadržao dvije godine. Na koncu, 2002. godine postaje član i potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Na izborima 1998. godine osvaja dvogodišnji mandat u Parlamentu BiH, a u junu 2000. godine je imenovan za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice. Već krajem te godine kao predstavnik PDP-a ulazi u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gdje ostaje do 2002. godine. Na izborima 2002. godine dobija poslaničko mjesto u Parlamentu BiH. Tokom mandata bio je član rukovodstva Predstavničkog doma PS BiH. Na izborima 2006. i 2010. godine biran je u Parlament BiH, ali je oba puta umjesto poslaničkih mandata birao funkcije u izvršnoj vlasti. Prvi put na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a potom ministra finansija i trezora BiH.

Na izborima 2014. godine Špirić je ušao u Predstavnički dom Parlamenta BiH, a na izborima 2018. ušao je u PS BiH kao delegat u Domu naroda.

Izvor: CIN

Netačni podaci Nikole Špirića o zaposlenim u državnoj službi

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i poslanik SNSD-a u ovom domu Nikola Špirić, iznio je...

Neprijatelji RS i zavjere SNSD-a u protekloj deceniji

Iako je priča o osnivanju Savjeta za zaštitu ustavnog poretka RS bila aktuelna još krajem 2013. i početkom 2014. godine, ovo tijelo tek je formalno zaživjelo sa dolaskom Željke Cvijanović na mjesto...“Svaki metar moje Republike veći je od Amerike”

Nakon što je stavljen na američku crnu listu, Nikola Špirić, nosilac liste Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za Narodnu skupštinu Republike Srpske, odlučio je iskoristiti novonastalu...