Neistina

Da mandat aktuelnog saziva Doma naroda nije okončan svjedoče Izborni zakon i Ustavni sud BiH

Nakon što je 13. hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), zakazana za 4.10.2022. godine, otkazana zbog nedostatka kvoruma, delegat u ovom zakonodavnom tijelu Nikola Špirić (SNSD) ustvrdio je da je mandat trenutnog saziva Doma naroda PSBiH okončan.

Izvor: Wikimedia

U vezi s tim, Špirić je rekao da je “Parlament igra poštivanja poslovnika” te, dodajući da se “ovdje radi o bespotrebnim kršenjima poslovnika”, izjavio:

Vidjećemo kako ćemo dalje. Konsultovaću kolegij i da li je dobro da sad nakon izbora donose zakone oni koji su u mandatu koji je okončan.

Nikola Špirić, 4.10.2022.

Na dnevnom redu navedene sjednice trebalo se raspravljati o Izvještaju o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, kojeg je dostavila Zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za usaglašavanje teksta Prijedloga zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, te Izvještaju o postizanju identičnog teksta Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, kojeg je dostavila Zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za usaglašavanje teksta Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini.

Da tvrdnja Nikole Špirića da mandat aktulenog saziva Doma naroda PSBiH nije okončan te da, u vezi s tim, ovo zakonodavno tijelo može nesmetano nastaviti s radom nije tačna, svjedoče odredbe Izbornog zakona BiH, ali i odluka Ustavnog suda BiH donesena polovinom 2012. godine.

Govoreći o izbornoj legislativi, u članu 1.3a Izbornog zakona BiH navedeno je da “mandat članova predstavničkih organa izabranih na redovnim izborima traje četiri godine i teče od dana objavljivanja rezultata izbora u Službenom glasniku BiH”.

Podsjećamo da je konstituirajuća sjednica aktuelnog saziva Doma naroda PSBiH održana 28.2.2019. godine te, s obzirom na to da od tog momenta još uvijek nije isteklo četiri godine, po tom osnovu trenutni saziv Doma naroda PSBiH i dalje je u mandatu.

Osim toga, i stav Ustavnog suda BiH u predmetu “U-1/11 od 13. jula 2012. godine”, o kojem je Istinomjer već imao priliku pisati, demantuje Špirićevu tvrdnju.

Naime, tom je prilikom najviša sudska instanca u BiH, rješavajući zahtjev Sulejmana Tihića, koji je u vrijeme podnošenja zahtjeva obnašao dužnost zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, između ostalog iznijela stav u kojem se govori o “kontinuitetu funkcioniranja države”.

Tokom rješavanja ovog predmeta, Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) pokušala je osporiti “formalnu aktivnu legitimaciju podnositelja Zahtjeva (Sulejmana Tihića) s obzirom na to da su u Bosni i Hercegovini prije podnošenja Zahtjeva održani parlamentarni izbori, čime je prestao mandat na funkciji podnositelju Zahtjeva”.

Ustavni sud BiH je tom prilikom “utvrdio kako je Tihićev mandat, koji je počeo 14. marta 2007, tekao do 14. marta 2011. godine, ali pod uvjetom da je novi saziv Doma naroda konstituiran do tog datuma”.

Ustavni sud je dalje istakao da “ovakva odredba ima za cilj da osigura kontinuitet vlasti i stalnost Parlamenta u državi, jer nemogućnost konstituiranja tijela nakon izbora ne smije utjecati na mogućnost izvršavanja vlasti, a time i na funkcionalnost države…Ukoliko bi se ovim subjektima uskratio legitimitet, naveo je Ustavni sud, da to čine u vremenskom periodu od novih izbora do konstituiranja relevantnog tijela, očigledno je da bi postojala praznina u zaštiti ustavnosti, što zasigurno nije bila namjera ustavotvorca…”.

S obzirom na odredbe Izbornog zakona BiH te navedeni stav Ustavnog suda BiH, Istinomjer tvrdnju Nikole Špirića da je mandat trenutnog saziva Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH okončan ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!