Poluistina

Špirić: “Za zajedničku komisiju dobio sam dvotrećinsku većinu”

Aktuelni predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH), Nikola Špirić u svom gostovanju u Dnevniku plus RTRS-a između ostalog komentarisao je i svoj izbor u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

S tim u vezi Špirić je podsjetio na način izbora u navedenu Komisiju, te ustvrdio da je u nju izabran dvotrećinskom većinom.

Nisam ja izabran za kongresmena u Kongresu SAD-a ili Senat nego u Parlament Bosne i Hercegovine i onaj ko zna pravila igre zna da tu zajedničku komisiju biraju oba doma Parlamentarne skupštine i da sam dobio dvotrećinsku većinu.

Nikola Špirić, 29. septembar 2020.

Na 6. sjednici Doma naroda PS BiH održanoj 28. 5. 2020. godine na dnevnom redu našao se i Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, čiji je predlagač bio Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

U skladu sa Prijedlogom, za članove Komisije pored Halida Genjca, Borjane Krišto i Nenada Stevandića kao delegata u Predstavničkom domu PS BiH, predloženi su i Amir Fazlić i Bariša Čolak ali i Nikola Špirić iz Doma naroda PS BiH.

Tom prilikom za imenovanje Nikole Špirića glasalo je 11 od mogućih 15 delegata Doma naroda PS BiH što iznosi više od dvije trećine od ukupnog broja.

“Za” su glasali Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Munib Jusufović, Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš, Bariša Čolak, Nikola Špirić, Dušanka Majkić i Sredoje Nović.

Protiv je bio Denis Bećirović, suzdržan Zlatko Miletić dok glasanju nisu bili prisutni Bakir Izetbegović i Mladen Bosić.

Sa druge strane, 15. 9. 2020. godine identičan Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije usvojen je također glasovima “za” delegata SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a.

Međutim, broj glasova ovoga puta bio je daleko od dvotrećinskog u ovom zakonodavnom tijelu koje broji 42 zastupnika.

Naime, za navedeni Prijedlog glasalo je 19 zastupnika i to Nebojša Radmanović, Borjana Krišto, Denis Zvizdić, Adil Osmanović, Safet Softić, Edin Mušić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić, Alma Čolo, Snježana Novaković Bursać, Ljubica Milanović, Sanja Vulić, Mijo Matanović, Nikola Lovrinović, Darijana Filipović, Jakov Galić, Nenad Stevandić i Predrag Kožul.

S obzirom na to da je za izbor Nikole Špirića u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Domu naroda PS BiH glasalo više od dvije trećine delegata, dok to u Zastupničkom domu PS BiH nije bio slučaj, njegovu tvrdnju s tim u vezi Istinomjer će ocijeniti poluistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!