Nedosljedno

Za isti zakon, SNSD i HDZBiH u jednom domu “za”, u drugom “protiv”

Da je u Bosni i Hercegovini moguće da zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH), koji dolaze iz istog političkog subjekta u Zastupničkom domu PSBiH, podrže jedan prijedlog, a zatim u Domu naroda PSBiH glasaju protiv istog, svjedoči primjer posljednjeg prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Naime, na prijedlog delegata u Zastupničkom domu PSBiH Saše Magazinovića (SDPBiH), na sjednici održanoj 15. 1. 2021. godine, na dnevnom redu ovog zakonodavnog tijela našao se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u skladu sa koji bi se političarima ukinula mogućnost obavljanja duplih funkcija uz uvođenje instituta “mirovanja parlamentarnog mandata”.

S tim u vezi, u obrazloženju prijedloga koji je Magazinović dostavio, pored ostalog, stoji:

Institut “mirovanja parlamentarnog mandata” podrazumijeva pravo poslanika da, pod određenim okolnostima, stavi mandat u mirovanje i da ga do njegovog isteka ponovo aktivira. Ovaj institut najčešće se primjenjuje u slučajevima kada se poslanik odluči da obavlja dužnost koja se smatra nespojivom s obavljanjem dužnosti poslanika u parlamentu. Neke države, poput susjedne Republike Hrvatske, poznaju institut mirovanja i ostavljaju mogućnost njegovog korištenja u slučaju obavljanja nespojive funkcije ili u drugom slučaju kada bi posao poslanika mogao biti zanemaren zbog bilo koje vrste spriječenosti aktivnog angažmana. Zabrinjavajuća je praksa neformiranja vlasti nakon izbora, pri čemu brojna lica u izvršnoj vlasti paralelno obavljaju dužnosti predstavnika u zakonodavnoj vlasti. Takva praksa, osim što nema utemeljenje u demokratskim principima, vodi u opasne presedane. Ovim zakonom neće se riješiti pitanje pravovremenog formiranja vlada, ali će se pomoći prevazilaženje tog problema, te podstaći bolje i funkcionalnije djelovanje kako izvršne, tako i zakonodavne vlasti.

Saša Magazinović, 15. 1. 2021.

Na navedenoj sjednici, Magazinovićev prijedlog usvojen je sa 34 glasa “za”, jednim “suzdržanim”, dok niko od prisutnih delegata nije glasao protiv ovog prijedloga.

Među onima koji su prijedlog podržali bili su i zastupnice i zastupnici ispred HDZ-a BiH – Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Darijana Filipović, Mijo Matanović i Predrag Kožul, te njihove kolegice i kolege iz SNSD-a – Snježana Novaković Bursać, Ljubica Miljanović i Nebojša Radmanović, dok je Sanja Vulić bila suzdržana.

Identičan prijedlog 27. 4. 2021. godine našao se na 17. sjednici Doma naroda PSBiH, dobivši prethodno i pozitivno mišljenje Ustavnopravne komisije ovog doma, koja je “jednoglasno utvrdila da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH.”

Međutim, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na navedenoj sjednici nije dobio potrebnu podršku, a od ukupno 15 delegata, osam glasova “protiv” došlo je upravo od delegata SNSD-a i HDZ-a BiH Nikole Špirića, Lazara Prodanovića, Dušanke Majkić i Sredoja Novića, odnosno Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš i Bariše Čolaka.

Ovim Istinomjer stav SNSD-a i HDZ-a BiH po pitanju podrške Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kojim bi se ukinula mogućnost obavljanja duplih funkcija uz uvođenje instituta “mirovanja parlamentarnog mandata”, ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!