Nedosljedno

Špirić protiv zaključka o pozivu kantonima na provedbu ravnopravnosti svih naroda i građana

Tokom posjete opštinama Glamoč, Drvar, Bosanski Petrovac i Bosansko Grahovo, koje su upriličene 4. 4. 2020. godine, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić pozvao je “sve aktere u BiH da pokažu punu solidarnost i poštivanje prava svih stanovnika BiH prilikom pružanja pomoći u borbi protiv virusa korona”.

Kako je u izvještaju sa te posjete navedeno na zvaničnoj stranici Parlamentarne skupštine BiH, Špirić je tom prilikom “uručio donacije Vlade Republike Srpske domovima zdravlja i stanovnicima opština Glamoč, Drvar, Bosanski Petrovac i Bosansko Grahovo, a tokom dvodnevne posjete održao je sastanke s općinskim načelnicima, predstavnicima zdravstvenih ustanova i privrednicima.”

Između ostalog, na kraju posjete, Špirić je uputio i poruku “da će se, kao delegat i član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine, uvijek boriti za prava naroda kojeg predstavlja”:

Završavajući posjetu povratničkim općinama u Federaciji BiH, Špirić je poručio da će se, kao delegat i član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine, uvijek boriti za prava naroda kojeg predstavlja, te za jednaka prava svih u BiH kako je to i Ustav zagarantirao.

Parlamentarna skupština BiH, 5. 4. 2020.

Podsjećamo, još krajem maja 2018. godine, Ustavni sud FBiH donio je odluku kojom su Srbi u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu konstitutivni, a srpski jezik i pismo ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i latinicom. Tom odlukom, van snage su stavljene odredbe kantonalnih ustava tri spomenuta kantona, koje su svojevremeno osporili federalni premijer Fadil Novalić i trećina poslanika u Skupštini HNK. Međutim, ni tri godine kasnije, ova odluka Ustavnog suda FBiH još uvijek nije implementirana.

S tim u vezi, na sjednici Doma naroda PSBiH, održanoj 27. 4. 2021. godine, delegat u tom zakonodavnom tijelu Denis Bećirović na uvrštavanje na dnevni red uputio je “zaključak o uspostavljanju ustavne ravnopravnosti srpskog naroda, srpskog i bosanskog jezika i ćiriličnog pisma u ustavima kantona u Federaciji BiH”.

Kako se navodi, “Bećirovićev prijedlog precizirao je zaključak da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ocjenjuje da u ustavima svih kantona u Federaciji BiH mora biti jasno propisana puna ravnopravnost svih naroda i građana, jezika i pisama u skladu s Ustavom države Bosne i Hercegovine i Ustavom bh. entiteta Federacija BiH.”

Zaključkom je bilo predviđeno da Dom naroda pozove kantone koji još uvijek nisu propisali ravnopravnost svih naroda i građana, jezika i pisama da najkasnije u roku od 90 dana osiguraju da se u svim kantonima priznaju i jasno definiraju:

  • ravnopravnost srpskog naroda s drugim narodima

  • srpski jezik kao službeni i ustavom priznat jezik

  • bosanski jezik kao službeni i ustavom priznat jezik

  • ćirilično pismo kao službeno i ustavom priznato pismo.

27. 4. 2021.

Kako je vidljivo iz rezultata glasanja, protiv stavljanja na dnevni red ovog zaključka, između ostalih, glasao je i Nikola Špirić.

Ovim Istinomjer stav Nikole Špirića, da će se kao delegat i član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine uvijek boriti za prava naroda kojeg predstavlja, te za jednaka prava svih u BiH, kako je to i Ustav zagarantirao, ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!