Neistina

Vladajuću većinu u PSBiH ne čine 22 stranke

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Špirić (SNSD) za RTRS je 16. januara 2023. godine komentarisao aktuelnosti u vezi s formiranjem vlasti u BiH, osvrnuvši se i na broj stranaka koje će činiti parlamentarnu većinu u predstojećem mandatu.

FOTO: FENA

Tako je Špirić ustvrdio da će čak 22 političke stranke činiti većinu u PSBiH u narednom periodu:

Mislim da ne postoji nijedna zemlja u Evropi i svijetu gdje će većinu činiti 22 partije, što znači da će biti teško upravljati procesima, provoditi reforme.

Nikola Špirić, 16.1.2023.

Da većinu u PSBiH ne mogu činiti 22 političke stranke, kako je ustvrdio Špirić, evidentno je iz ukupnog broja stranaka zastupljenih u Predstavničkom domu PSBiH, kojih u mandatu 2022–2026. ima 16, uzevši u obzir činjenicu da u koaliciji stranka okupljenih oko HDZ-a BiH (HSS, HSP BiH, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB, HRAST) samo HDZ BiH ima zastupnike u Predstavničkom domu PSBiH.

Izvor: Centralna izborna komisija BiH

Sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH 15. decembra 2022. godine potpisali su Milorad Dodik (SNSD), Dragan Čović u ime koalicije stranka okupljenih oko HDZ-a BiH i Nermin Nikšić (SDP BiH) u ime stranaka Osmorke. U međuvremenu, iz NES-a i Stranke za BiH, stranaka koje su dio Osmorke, saopćeno je da neće biti dio vladajuće većine na državnom nivou.

Uzevši u obzir činjenicu da stranka PDA, također članica Osmorke, nema zastupnike/ce u Predstavničkom domu PSBiH, evidentno je da će vladajuću većinu u ovom domu činiti, kako sada stvari stoje, devet stranaka: SDP BiH, Naša stranka, Narod i Pravda, BHI-KF, Za nove generacije, HDZ BiH, SNSD, DEMOS i Ujedinjena Srpska.

Shodno navedenom, tvrdnju Nikole Špirića da će parlamentarnu većinu u PSBiH činiti 22 političke stranke Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!